Open Venster

‘Er is geen verband tussen corona en pesticiden’

Ik wil graag reageren op de brief van mevrouw Mita Custers in de Humo van 7 april 2020.

In haar mail legt mevrouw Custers de link tussen de fruitteelt en de coronacrisis. Volgens haar tasten pesticiden de longen aan, verminderen die de weerstand en ook de algemene gezondheidstoestand. Als dat verband er inderdaad is, vraag ik me af waarom andere belangrijke fruitteeltgebieden (Hageland, Land van Herve, Waasland) veel minder getroffen worden, terwijl daar dezelfde spuitschema’s gehanteerd worden. In normale tijden zijn er geen verschillen in gezondheid waar te nemen tussen de verschillende fruitteeltstreken en de rest van België. En nu zou dit opeens de oorzaak van de hogere sterfte door corona zijn?

Mevrouw Custers haar chemofobie en gebrek aan kennis komen nog het duidelijkst tot uiting als ze het heeft over pesticiden die ‘zo giftig zijn dat ze alleen ’s nachts gespoten mogen worden’. Ik raad haar aan om contact op te nemen met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Milieu. Dat zijn de ervaren en bekwame mensen die federaal de toelating geven voor deze gewasbeschermingsmiddelen in elke sector van land- en tuinbouw en dit na een lange en zeer dure Europese procedure die jaren aansleept en zeer gedetailleerd kijkt naar eventuele effecten op het vlak van toxicologie en ecotoxicologie. Zij zullen mevrouw Custers snel duidelijk maken dat ze onzin aan het vertellen is.

Tot slot wil ik er nog op wijzen dat de Belgische fruitteelt veelvuldig gebruik maakt van biologische bestrijders zoals roofmijten en sluipwespen in appelen of roofwantsen in peren, of biologische gewasbeschermingsmiddelen, en dit al gedurende bijna veertig jaar. Zij schaadt met haar achterhaalde opmerkingen en conclusies een sector die al jaren zeer ver gaat in duurzame land- en tuinbouw en in België pionier was op dit vlak.

Guido Sterk, Kuringen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234