null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Er is niet nagedacht over het capaciteitstarief in combinatie met een EV-wagen’

Lezersbrief

Wij zijn een erkend organisme voor technische controles en hebben 140 werknemers, verspreid over heel België. Onze bedrijfsgebouwen zijn gelegen in Melsbroek en Flémalle, beide zijn uitgerust met laadpunten. In 2018 zijn we gestart met de vergroening van ons wagenpark. Bij onze werknemers thuis plaatsen wij intelligente laadoplossingen, future-proof voor het capaciteitstarief. Alle kosten voor de aanpassing van de elektrische installatie en de verzwaring van de teller dragen wij zelf. Het is een risico voor onze werknemers, aangezien dat als een fiscaal voordeel gezien kan worden. En als de werknemers geld moeten bijbetalen voor hun elektriciteitsfactuur, aangezien ze opladen tijdens de piekmomenten, waarop het capaciteitstarief wordt gebaseerd, zal dat voor veel problemen zorgen.

Het ontbreken van een duidelijk fiscaal en financieel kader maakt de oefening zeer moeilijk. De meeste wagens laden op 11kW, en de meeste elektrische aansluitingen bij de mensen thuis onvoldoende zijn zwaar. De kostprijs in de verschillende gewesten is ook verschillend. In Wallonië betaalt men circa 220 euro per bijkomende kilovolt-ampère, in Vlaanderen is dit circa 20 euro. Sommige medewerkers in Wallonië laat ik niet omschakelen naar een EV -wagen, aangezien de kosten voor de volledige laadinfrastructuur kan oplopen tot meer dan 6.000 euro.

Om onze elektrische installatie in Flémalle te verzwaren, zodat er vijf medewerkers gelijktijdig kunnen laden, vraagt de plaatselijke netbeheerder een vermogensvergoeding van 12.000 euro, exclusief de kosten van de aansluiting. Is dat de manier om de bedrijven te motiveren om hun vloot te elektrificeren?

Ook is er geen sluitend kader rond de terugbetaling van de kWh’s. De meeste bedrijven gebruiken het CREG-tarief, maar dat loopt steeds achter op de feiten. Na de vele klachten van onze werknemers betalen wij vandaag een hoger bedrag terug dan het CREG-tarief, namelijk de werkelijke kostprijs. Die oefening moeten wij voor meer dan honderd auto’s maken. Er is duidelijk niet nagedacht over het capaciteitstarief in combinatie met een EV-wagen.

Ellen Vandervorst, Steenokkerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234