Beeld Photo News

Open Venster

‘Er is niets wat de mensen meer vervreemdt van de politiek dan de situatie waar we nu al bijna vijfhonderd dagen in zitten’

Hoelang zal de kiezer nog gedwongen worden om machteloos het beschamende schouwspel te ondergaan dat de politici voor hem opvoeren? Ik ben het spuugzat, die arrogantie van de macht, die wereldvreemdheid, die onverschilligheid voor de geweldige economische, sociale en financiële uitdagingen waar ze voor staan. Hebben de politici nu nóg niet begrepen dat het precies die attitude is die hen in deze situatie gebracht heeft?

‘Het is de kiezer die de kaarten onmogelijk geschud heeft,’ hoor ik vaak. Dat is misschien op het eerste gezicht zo, maar de kiezer kan ook maar stemmen voor wie kandidaat is, en voor programma’s die aangeboden worden. Zodra de verkiezingen plaatsgevonden hebben, zijn het niet de democratische stemmen waarmee de politici aan de slag gaan, maar wordt de controle overgenomen door de partijbesturen. En dan stuiten we op de uitvinding van het cordon sanitaire, en op een resem egootjes die er blijkbaar vooral zitten omwille van hun eigen meerdere eer en glorie.

Hoe durven ze zo in het gezicht van diezelfde kiezer te spuwen? ‘We gaan luisteren naar de kiezer’, ‘De kiezer was duidelijk: we moeten hiermee aan de slag’: allemaal uitspraken uit de mond van de partijvoorzitters bij de verkiezingsuitslag! 

Eigenlijk zou de koning de voorzitters van alle politieke partijen die de kiesdrempel gehaald hebben, aan één lange tafel moeten zetten op neutraal terrein, het paleis bijvoorbeeld. Daar blijven ze tot er een oplossing is. Nu kan X niet door één deur met Y, kan Y niet praten met Z...

Een alternatieve oplossing is om hun verloning te koppelen aan een resultaatverbintenis: geen loon tot er een duurzame, democratische oplossing is. Want nu worden ze allemaal vrolijk verder betaald en vanuit hun fluwelen zetel kunnen ze de rol van Zonnekoning blijven spelen.

Er is niets wat de mensen meer vervreemdt van de politiek dan de situatie waar we nu al bijna vijfhonderd dagen in zitten. Als er straks verkiezingen zijn, zal het aantal blanco of extreemrechtse stemmen fenomenaal zijn. Misschien moeten we met z’n allen blanco stemmen zodat de verkiezingsuitslag een slag in hun gezicht is. Misschien is dat de taal die de politieke klasse beter begrijpt.

Mimi Vandenbroucke, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234