null Beeld Via REUTERS
Beeld Via REUTERS

Open Venster

‘Er komt een stroom vluchtelingen op het vrije Westen af’

Lezersbrief

Ik begrijp enigszins dat de VS en de NAVO hun troepen hebben teruggetrokken na twintig jaar hopeloze strijd met de taliban. Als men daar nog tien jaar langer gebleven was, zou dat uiteindelijk nog niets geholpen hebben en zou de uitkomst nog altijd dezelfde geweest zijn. Maar de manier waarop ze het hebben aangepakt, was op zijn zachtst gezegd slordig en amateuristisch.

Men had de troepen daar moeten laten en intussen de burgers en de medewerkers die wilden vertrekken moeten evacueren. Het was bijzonder naïef van president Biden en zijn militaire staf te denken dat ze na het vertrek van hun troepen nog maanden de tijd zouden hebben om die mensen te evacueren, en dat komt hen en vele anderen met hen nu duur te staan. Ze hebben daarmee al de andere landen, waaronder ook België, voor een voldongen feit geplaatst, en wordt het bijna een hopeloze zaak onze landgenoten daar nog te ontzetten.

Wat mij ook onaangenaam verraste, was dat de taliban nog niets aan sterkte hebben ingeboet, wat er alleen maar op kan wijzen dat zij al die jaren veel steun van buitenaf hebben gekregen . De meeste omringende landen hebben liever geen democratie in hun achtertuin, want dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor hun eigen regimes. Democratie zal daar altijd een onbereikbare droom blijven. Jammer genoeg.

Wat ook veelzeggend is, is dat bijna elk land er zo snel mogelijk weg wil, met uitzondering van China. Die hebben een deal gesloten met de taliban over de grondstoffen waar Afghanistan zo rijk aan is. Na Rusland en de VS is China de spreekwoordelijke derde hond die met het been gaat lopen.

De taliban zeggen dat ze veel gematigder zijn geworden en de vrouwenrechten zullen respecteren, maar ik vrees ervoor. Daar zijn ze veel te fanatiek fundamentalistisch voor, zodat ik de toekomst van de vrouwen en de meisjes zeer somber inzie. En de toekomst voor ons? Ik zie een stroom van vluchtelingen op het vrije Westen afkomen waar sommigen, die de EU niet echt gunstig gezind zijn, niet rouwig om zullen zijn.

Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234