null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Open Venster

‘Er moet dringend zwaar geïnvesteerd worden in de kinderpsychiatrie’

Lezersbrief

Onthutst, verontwaardigd, machteloos, boos: hoe omschrijf je het gevoel van een groep kinderpsychiaters wanneer de maatschappij, de media en de politiek onverschillig lijken te reageren op de beklijvende ‘Pano’-reportage van 16 februari op Eén? Daarin komen jongeren en ouders aan het woord die vertellen hoelang ze moeten wachten op hulp voor hun mentale problemen. Ouders vertellen hoe ze hun kinderen zien achteruitgaan tijdens de wachttijd, hoe bang ze zijn hun kind te verliezen. Eén ouderpaar getuigt hoe voor hun dochter alle hulp te laat kwam.

Onthutsende cijfers komen op tafel. Voor ons, kinder­psychiaters, is dat niets nieuws onder de zon. Al jaren hebben we te kampen met tekorten en moeten we ouders en kinderen vertellen dat we ze niet kunnen helpen. Ze moeten wachten. Toen we een jaar geleden een tsunami aan hulpvragen over ons heen kregen, zagen we hoe tal van jongeren en hun gezinnen overkop gingen. We probeerden nog maar eens extra zeilen bij te zetten. We voelden ons meer dan ooit tekortschieten en probeerden op alle mogelijke manieren de alarmbel te luiden. We klopten aan bij de bevoegde ministers, Wouter Beke en Frank Vandenbroucke.

In de hoop zicht te krijgen op de ernst van de toestand gebruikten we onze schaarse vrije tijd om zelf een enquête op poten te zetten. 23.000 jongeren wachten op hulp: dat is een Sportpaleis vol. Dat spreekt tot de verbeelding, zou je denken. Minister Vandenbroucke deed een poging om extra geld vrij te maken. Jammer genoeg ruim onvoldoende om de historische achterstand in te halen, laat staan de huidige vloedgolf aan hulpvragen te kunnen opvangen. Bij het kabinet van minister Beke bleef het oorverdovend stil.

Al een jaar hebben we het gevoel in de woestijn te roepen. Met de ‘Pano’-reportage dachten we dat de wereld wakker geschud zou worden. Maar nergens was het voorpaginanieuws, de meeste kranten besteedden er zelfs geen artikeltje aan. Dat is ongewoon. De meeste ‘Pano’-reportages krijgen een golf van media-aandacht. We gaven de politiek enkele dagen tijd, maar zelfs na vijf dagen kregen we geen vraag om samen naar oplossingen te zoeken.

Wat is er toch mis met onze maatschappij? Hoe komt het dat zo goed als niemand wakker lijkt te liggen van de problemen van onze kinderen en jongeren? Waarom denken mensen dat ernstige mentale problemen niet op de prioriteitenlijst moeten staan?

We kunnen proberen uit te leggen hoe nefast dat is voor kinderen, voor hun toekomst, en bij uitbreiding voor de economie. We kunnen nog maar eens vertellen dat we dreigen kinderen en jongeren te verliezen, figuurlijk maar ook letterlijk. In het State Of The Worlds-­rapport van Unicef staat dat suïcide de tweede belangrijke doodsoorzaak is bij jongeren in West-Europa. Maar wie luistert?

Gaan we nu echt opnieuw kinderen en jongeren in de steek laten? We hebben dat in de coronacrisis al herhaaldelijk gedaan en de maatschappij lijkt hen opnieuw de rug te keren, opnieuw kijken mensen weg van de problemen. Wij kunnen niet langer zwijgen. Dit is niets anders dan schuldig verzuim. Kinderrechten worden hier schandelijk geschonden.

Met deze open brief willen we de bevoegde ministers dwingend vragen hun bevoegdheden ernstig te nemen en de gevolgen van jarenlange tekorten in de ogen te kijken en weg te werken. We dringen nogmaals aan om met ons en alle actoren in de sector samen te zitten om een plan voor de geestelijke gezondheidszorg op te maken. We willen harde garanties dat er zowel op korte als op lange termijn fors wordt geïnvesteerd. Uiteraard zijn we bereid ook in eigen boezem te kijken. We willen graag nadenken over efficiëntieoefeningen in tijden van schaarste, maar alleen als er ook budgettair ruimte wordt gemaakt voor een doortastend plan.

Sofie Crommen, kinder- en jeugdpsychiater en voorzitter Vlaamse Vereniging Kinderpsychiaters, Eva Kestens, kinder- en jeugdpsychiater.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234