null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

‘Er worden geen toereikende alternatieven voor gascentrales aangereikt’

Lezersbrief

Ik heb al een paar boze reacties gekregen over mijn lezersbrief van een paar weken geleden, waarin ik de gascentrales promootte. Misschien heb ik mij verkeerd uitgedrukt en de schijn gewekt dat ik tegen hernieuwbare energie, windmolens en zonnepanelen zou zijn. Niets is minder waar, want ik vind ze noodzakelijk. Ik verwoordde alleen maar de publieke opinie en een aantal vaststaande feiten.

Iedereen is voorstander van windmolens, maar niemand wil ze in de nabijheid van hun woning. Zelfs het plaatsen van een windmolenpark in de Noordzee wordt aangevochten omdat het uitzicht op de zee zou ‘vervuild’ worden. En België is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, dus een plaats vinden waar ze niet hinderen is praktisch onmogelijk. En de windmolens leveren alleen stroom als het waait en zonnepanelen alleen maar als er zonlicht is. Beide zijn uitstekend als toegevoegde waarde als er voldoende wind en zonlicht is, maar ontoereikend indien dat niet het geval is.

Wat ik niet terugvind in de reacties, is een oplossing om ons probleem wel op te lossen. Er worden geen andere en betere middelen voor gascentrales aangereikt, waardoor ik veronderstel dat ze ervan uitgaan dat de kerncentrales maar langer opengehouden moeten worden. Maar die zijn al lang over tijd, vertonen scheurtjes en andere mankementen. Hoelang moet volgens hen de doodsstrijd van de oude kerncentrales nog aanslepen? Tot er een ongeval gebeurt?

Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234