humoOpen Venster
‘Er wordt nu wel minder gerookt, maar er worden veel meer drugs gebruikt’
De brief van lezer Erik Vertriest over verslavingen is zeer interessant. Hij benadrukt het verschil in perceptie en tolerantie tegenover verschillende soorten verslaving. Ik zou het verschil willen maken tussen tabak en drugs (soft- en harddrugs).
Vooreerst wil ik sterk benadrukken dat ik tabak niet verdedig en ik erken de schadelijkheid ervan. Al jaren voeren overheden en antitabakorganisaties er een strijd tegen, vaak op het fanatieke af. Inspecteurs van Volksgezondheid gaan zelfs snuffelen in volkscafés en kroegen om iemand te kunnen betrappen op het roken van een sigaret. De boetes voor de uitbater en de overtreder zijn zelfs hoger dan die voor wegpiraten. Twee straten verder worden doodleuk drugs verhandeld.
Die campagnes hebben inderdaad geleid tot minder roken, vooral bij jongeren, en dat is positief. Tegelijk zien we een grote toename van drugsgebruik in alle milieus. Drugs zijn nochtans even schadelijk voor het hart, de longen en de bloedvaten als tabak. Op festivals worden ze volop gebruikt. Bij verkeerscontroles worden meer en meer bestuurders betrapt op drugsgebruik. Bij recente dodelijke ongevallen met vluchtmisdrijf waren daders onder invloed van drugs. Drugs leiden vaak tot criminaliteit en diefstal, jobverlies, relatiebreuken, schoolverzuim en sociale drama’s.
Naast het gebruik van softdrugs zijn er ook de harddrugs. Tonnen cocaïne worden ingevoerd omdat er vraag naar is. Cocaïne wordt ruim gebruikt in de betere milieus: de sigaar en de cognac worden vervangen door cocaïne.
Genotsmiddelen zijn als communicerende vaten. Men heeft zeer selectief en fanatiek de strijd aangegaan tegen tabak, met positieve resultaten, maar nu leven we in een maatschappij waarin drugsgebruik ingeburgerd is. Is dat dan zoveel beter?
Paul Bauwens, Damme.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: