null Beeld Johan Jacobs HUMO 2020
Beeld Johan Jacobs HUMO 2020

Open Venster

‘Eva Pauwels heeft gekozen voor een zelfzorgconcept zonder een religieuze benadering’

In Humo 4163 reageert lezer A.L. op het interview met Eva Pauwels. Hij schrijft onder andere dat de AA niemand verplicht om in welke richting dan ook te denken in verband met het begrip God. In het boekje ‘De twaalf stappen’ wordt inderdaad vermeld dat men het Godsbegrip zelf mag invullen. Maar in de derde en de vijfde stap wordt het scheppingsverhaal gesuggereerd.

Het wordt verder uitgewerkt in het boek ‘Anonieme Alcoholisten’: ‘Het centrale punt van ons leven is nu de absolute zekerheid, dat onze Schepper op een wonderbare wijze in ons hart en in ons leven is getreden.’ Er staat dat ‘zoals wij het zien, een Alvermogende, Leidende, Scheppende Intelligentie bestaat’, waarna niet-gelovigen pretentieus genoemd worden.’ En ook: ‘Onze werkelijke betrachting bestaat erin ons zo goed mogelijk ten dienste te stellen van God en de mensen’. Ik citeer nog uit het boek ‘Twaalf stappen en twaalf tradities’: ‘ Alle AA’ers zijn bijgevolg op een bepaald ogenblik letterlijk volledig bereid geweest om God die drang naar alcohol uit hun leven te laten wegnemen. En dat precies heeft God gedaan.’

De AA is ontstaan in streng religieuze kringen in de VS. Sinds enkele jaren hebben enkele AA-groepen bij ons, in navolging van Nederlandse, een moderne versie van ‘De twaalf stappen’uitgegeven, zonder een God als zaligmakend begrip. Helaas worden zij bijna verketterd, omdat ze afwijken van de traditionele teksten van de Amerikaanse AA die wereldwijd de beweging domineert.

Eva Pauwels heeft voor SOS Nuchterheid (www.sosnuchterheid.org ) gekozen, een zelfzorgconcept dat openstaat voor iedere levensbeschouwing en werkt zonder bovenmenselijke krachten of machten, zonder dogmatische religieuze benaderingen.

P.M., via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234