null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

Frank Van Massenhove: ‘De vraag van Wouter Beke is een vileine natrap’

Lezersbrief

In een lezersbrief in Humo 4244 reageert Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, op mijn kritiek op zijn (non)beleid bij de eerste coronagolf. Op het einde stelt hij dat ik beter kan vertellen waarom ik niet gereageerd heb toen de federale overheidsdiensten beslist hadden om de mondmaskerstocks te vernietigen.

Zou de minister echt niet weten dat voorzitters van federale overheidsdiensten dat soort politieke beslissingen niet kunnen nemen? Dat enkel ministers dat kunnen? Die beslissing werd dus genomen door de toenmalige minister van Volksgezondheid, Maggie De Block. Ze werd bij die beslissing zelfs niet door een federale overheidsdienst geadviseerd, maar door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, nu beter bekend als Sciensano.

De beslissing werd uitgevoerd door de bevoegde administratie, in dezen de FOD Volksgezondheid.

De FOD Sociale Zekerheid is niet bevoegd voor volksgezondheid. Dus werd ik, als voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid, door minister De Block niet op de hoogte gebracht van haar beslissing. Pas in 2020 hoorde ik dat een grote voorraad mondmaskers was vernietigd. Toen was ik al een jaar met pensioen.

Natuurlijk weet Wouter Beke dat allemaal. Van een man die toen partijvoorzitter was, en medeverantwoordelijk voor de (schabouwelijke) zesde staatshervorming, kun je toch verwachten dat hij weet hoe onze instellingen werken?

Zijn vraag was eenvoudigweg een vileine natrap.

Nu ja, wat kun je verwachten van een minister die zich in ‘Pano’ afvroeg of er in de Vlaamse woonzorgcentra wel veel echte tekorten aan mondmaskers zijn geweest? De Belgische Federatie van Zorgkundigen en zijn eigen Vlaamse Ombudsdienst laten daar anders geen twijfel over bestaan. De werkelijkheid is dat hij al op 6 februari via de Risk Management Group wist dat de noodstock vernietigd was en dat die dringend vervangen moest worden. Beke nam geen enkel initiatief. Daardoor zijn er in de woon- en zorginstellingen levens verloren gegaan.

Dat had ook het lot van mijn mama kunnen zijn. Dat van enige empathie voor haar en voor alle andere slachtoffers van Bekes vertwijfeld en hopeloos achter de feiten huppelend beleid in zijn reactie geen spoor te vinden is, zegt meer over deze man, die ons welzijn hoort te beheren, dan twintig lezersbrieven.

Frank Van Massenhove, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234