Beeld BELGA

Open Venster

‘Gaan we nu bij elke golf het sociale en economische leven terugschroeven?’

Ik volg de ontwikkelingen rond de huidige coronapandemie met veel belangstelling. Ook tracht ik als burger zo goed mogelijk de maatregelen op te volgen, maar ik heb toch enkele vragen waar ik de laatste tijd mee worstel.

Je ziet de hele maatschappij mondmaskers dragen, maar ik heb toch bedenkingen bij het nut ervan. Ten eerste omdat veel mensen die niet goed dragen, of op plaatsen waar er nauwelijks contact is met anderen. Soms heb ik het gevoel dat die maskers het nieuwe goud zijn, waarbij er massaal worden verkocht, de ene al wat modieuzer dan de andere. Of de ene al wat beter voor het sporten dan de andere, zie bijvoorbeeld Asics of Adidas.

We zitten nu duidelijk in een tweede golf, dus worden weer tal van regels aangescherpt. Maar wie kan voorspellen dat het bij de tweede golf zal blijven en dat er geen derde of vierde komt? Is het niet zo dat het virus zal blijven circuleren zolang er geen vaccin is? En als dat vaccin er is, hoe doeltreffend zal het zijn? Zullen we, anders dan bij elke griepepidemie, het sociale en economische leven keer op keer terugschroeven, met alle gevolgen van dien? Massaal jobverlies, armoede, mentale problemen met kans op meer zelfdodingen als gevolg. Door de groeiende armoede zal de volksgezondheid erop achteruitgaan: mensen zullen de zorg niet kunnen betalen. En ouderen in woonzorgcentra zullen nog meer lijden onder de eenzaamheid.

Men neemt nu allerhande maatregelen om mensen te beschermen, maar is het niet zo dat ons lichaam dan niet de kans krijgt om het virus te leren kennen en te lijf te gaan? Uiteindelijk is ons afweersysteem toch de beste manier om het aan te pakken? Of zie ik dat verkeerd?

Kurt Van Soom, Mortsel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234