null Beeld Reporters / DPA
Beeld Reporters / DPA

Open Venster

‘Gascentrales zijn toch niet de enig zaligmakende oplossing’

Lezersbrief

In Humo 4223 houdt lezer Guy Bervoets een pleidooi voor gascentrales. De groene energie en zeker de kernenergie wordt door hem volledig afgekraakt om uit te komen bij gascentrales, die alleenzaligmakend en dus de oplossing zijn. Zo zijn windmolens dodelijk voor de vogels en schaden ze het milieu, terwijl de eerste acht maanden van dit jaar honderden mensen gedood werden door waterrampen en veralgemeende bosbranden te wijten aan klimaatverandering. Zonnepanelen zijn volgens hem ontoereikend. Zo wordt een simplistisch en vertekend beeld gegeven van de gascentrales, waarbij de werkelijkheid genegeerd wordt.

Alhoewel Groenminister Tinne Van der Straeten dogmatisch vasthoudt aan de data voor de kernuitstap, denk ik niet dat het haar bedoeling was om gascentrales anders dan als een tijdelijke noodoplossing voor te stellen, omdat de voorgaande regeringen het energiedossier hebben laten rotten. De kernuitstap is voor 2025 en de gascentrales ter vervanging zouden er dan ongeveer moeten zijn, tenzij men massaal elektriciteit invoert uit het buitenland. Blijft nog altijd de CO2-uitstoot van gascentrales, die ruimschoots gecompenseerd zou worden door elektrische wagens. De uitstoot van de wagens wordt volgens hem vervangen door die van gascentrales. Dus blijft de CO2-uitstoot, terwijl we zo snel mogelijk naar nul moeten.

Dat de compensatie ruimschoots gebeurt, steunt nergens op. Verleden jaar was 3,4 procent van het wagenpark elektrisch. Voor enige compensatie moet het wagenpark niet tien jaar later elektrisch zijn, maar al in 2025. Alle extra CO2 (tijdens de omschakeling van de wagens en het inwerkingtreden van de gascentrales) die intussen uitgestoten wordt, blijft minstens honderd jaar in de lucht.

Voorts moeten er in ijltempo laadpalen bij worden geplaatst, moeten de wagens op fossiele brandstoffen snel worden afgeschreven en naar de schroothoop, ook de nieuwere. Hoe wordt de snel stijgende vraag naar elektriciteit voor het opladen van die wagens dan opgevangen? Nog een gascentrale erbij? Allemaal niet zo vlotjes en waarschijnlijk. Overigens is er alleen oog voor CO2, terwijl er de smeltende toendra en talloze brandende bossen in Siberië zijn waarbij niet alleen de bossen branden, maar ook het vrijgekomen methaan fungeert als een aanmerkelijk sterker broeikasgas dan CO2. Daarnaast is er nog N2O, dat vrijkomt door de bemesting van landbouwgrond, dat bijzonder stabiel is en nog krachtiger dan methaan.

Gascentrales zijn goedkoop en kerncentrales onbetaalbaar. Maar de explosief stijgende kostprijs van de klimaatverandering komt niet aan bod. Alleen al in Duitsland is de schade van de zondvloed dit jaar geraamd op 27 miljard euro. Dan hebben we het nog niet over Wallonië, de recente watersnood in het noorden van Turkije en India, de schade van de bosbranden in Griekenland, Sicilië, Turkije, Algerije, Californië, de doden in Europa, Canada en de VS door de hittegolven enzovoort. Dat geld had geïnvesteerd kunnen worden in innovatie om de klimaatverandering te vertragen.

M. Dierick, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234