null Beeld BELGA
Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘Gastleerkrachten zijn geen structurele oplossing voor het tekort’

Lezersbrief

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft opnieuw het nieuws gehaald met voorstellen om het lerarentekort op te lossen. Zo wil hij gastleerkrachten loslaten op het onderwijs. Werknemers uit de privésector zouden vanaf volgend schooljaar voor enkele uren per week aan een school kunnen worden uitgeleend, ook al hebben ze daar niet het vereiste pedagogisch getuigschrift voor. Alsof iedereen zomaar les kan geven.

Dat denkspoor roept meteen de vraag op of op die manier de kwaliteit van ons onderwijs niet nog meer wordt uitgehold. Het lijkt wel alsof het secundair onderwijs plots één grote proeftuin is, waar iedereen voor de klas mag staan.

Als blijk van minachting voor al wie bewust voor het vak van leerkracht heeft gekozen, kan het in elk geval tellen. Waarom zouden we niet eens een gastminister van Onderwijs uitnodigen? Intussen kan minister Weyts tijdens een sabbatperiode op een nieuw baanbrekend voorstel broeden.

Bovendien kun je je afvragen of de werkdruk en de bijkomende taken nog wel billijk over alle personeelsleden worden verdeeld. Die gastdocenten kunnen maar op bepaalde uren worden ingepland, rekening houdend met de uren die ze nog in hun bedrijf moeten presteren. Zullen zij ingeschakeld worden voor vervanguren, studiebegeleiding, toezicht bij examens of buitenschoolse activiteiten, zorg- en remediëringsopdrachten? Zullen zij vakvergaderingen bijwonen? En dan heb ik het nog niet over de oudercontacten, opendeurdagen of eetfestijnen.

Als u tweespalt in het lerarenkorps wilt, beste minister, dan moet u dat voorstel doordrukken. Het is in ieder geval geen structurele oplossing voor het lerarentekort.

Michel Van Uytfanghe, Wetteren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234