null Beeld Geert Van de Velde
Beeld Geert Van de Velde

humoOpen Venster

‘Gebruikers van de minst milieubelastende energiebron blijven in de kou staan’

Lezersbrief

In het interview met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in Humo 4286 wordt hem gevraagd waarom de regering het gebruik van fossiele brandstoffen aanmoedigt en mensen die hun woning met elektriciteit verwarmen, niks krijgen. Zijn antwoord luidt dat niet bekend is wie met accumulatoren verwarmt.

Dat klopt niet. Die toestellen zijn aangesloten op een aparte teller ('exclusief nacht’), waarop enkel verwarmingstoestellen en boilers aangesloten zijn. De energieleverancier weet dus wie zijn woning elektrisch verwarmt en kan een eventuele premie verrekenen.

De bewering dat de regering wel iets voor mensen met accumulatoren wil doen, maar niet snel een gerichte maatregel kon vinden, is met andere woorden onzin. Men heeft het simpelweg niet gewild.

Dat vooral mensen die met gas verwarmen het zwaar hebben, klopt ook niet. Volgens de CREG is een KWh elektriciteit nu drie keer duurder dan een KWh gas.

Vervolgens Sinterklaas spelen met een btw-verlaging en een premie van 61 euro per maand voor mensen die elektrisch verwarmen, is niet minder dan cynisch. Het maakt het verschil ten opzichte van gasgebruikers niet kleiner, het is en blijft 675 euro (5 x 135 euro).

Als ze van goede wil is, kan de regering de tijd nemen om een gerichte maatregel uit te werken die zelfs met terugwerkende kracht uitgevoerd kan worden. Maar iets zegt me dat het er niet van zal komen en dat de gebruikers van de minst milieubelastende energiebron in de kou zullen blijven staan.

Willy Van den Wyngaert, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234