null Beeld Humo
Beeld Humo

humoOpen Venster

‘Guy Mortier heeft een groot aandeel in mijn lachrimpels’

Lezersbrief

Guy Mortier heeft de virtuositeit van Godfried ­Bomans, maar dan baldadiger, brutaler, en altijd erg geestig. Hij heeft een perfecte neus voor origineel talent, zoals Marc Mijlemans, Koen Meulenaere, Ever Meulen, Kamagurka, Gummbah, Jan Mulder, Rudy Vandendaele en vele anderen. Die talenten kon hij ertoe brengen het beste van zichzelf te geven. Goed genoeg bevonden worden voor Humo, en dus goedgekeurd zijn door Guy Mortier, bleek dikwijls de drijfveer voor columnisten en journalisten die meer wilden dan alleen maar andermans opinies opschrijven.

Ook mopperkonten kregen hun plaats, zoals Gerrit Komrij en Willy Courteaux, als hun bijdragen maar virtuoos waren. En ja, soms was het erover, maar originele humor zoekt de rand op, en dan kan het weleens misgaan. En de fantastische Uitlaatcommentator is nooit ontmaskerd, maar ik vermoed dat het in de meeste gevallen de meester zelve was.

Dankzij hem is de taal in Humo perfect, de toon steevast tegendraads. Uniek en origineel, geestig als het kan, en altijd spitsvondig. Humo kan je op elke pagina verrassen, tot de laatste pagina omgeslagen is. En dan is het jammer dat je weer een week moet wachten.

Daarnaast heeft Guy Mortier de fysieke eigenschappen en de mimiek van een groot komiek (denk aan Jacques Tati of Charlie Chaplin). De filmpjes van ‘Alles kan beter’ waren hilarisch, zeker wanneer Guy Mortier moeite had om zijn lach in te houden – de carjacking, iemand?

Guy Mortier is in zijn hoofd altijd jong gebleven, en ziet humor in vrijwel alles. Mijn eeuwige dank, hij heeft een groot aandeel in mijn lachrimpels.

Bert Meekels, Lier.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234