Op kot in Leuven bij Casper en Mathis, twee jonge fans. Beeld ag
Op kot in Leuven bij Casper en Mathis, twee jonge fans.Beeld ag

humoOpen Venster

‘Guy Mortier maakte van Humo een unicum onder de magazines’

Lezersbrief

‘Het enige lezenswaardige blad’

Ik kwam uit Roeselare, ik ging eerst in Leuven studeren en daarna in Nederland. In 1975 kwam ik terug naar België, en Humo was voor mij, decennialang, het enige lezenswaardige blad in Vlaanderen en verre omstreken. Die taal! Die inhoud! Die humor! Bedankt, meneer Mortier. Frank Dierickx, Sint-Niklaas.

‘Een openbaring en een gamechanger’

Ik ben geboren in 1950 en ben in 1961 Humoradio beginnen te lezen bij mijn grootmoeder. Humo was voor mij toen al een openbaring, een gamechanger. Onder leiding van Guy Mortier werd Humo een echt unicum onder de magazines, met ongelofelijk toffe artikels over rock-’n-roll, folk, pop en debuterende muzikanten. De politieke en maatschappelijke artikels worden onderschat door niet-kenners. En er is de humor, de satire, het cynisme, zonder ooit te verdwalen. De stempel van Guy Mortier is nog altijd duidelijk voelbaar. Laat het voor eeuwig zo blijven. Willy Demolder, Beaumontois.

Guy Mortier

De man die zijn volk absurde grappen leerde incasseren. Peter Houdmeyers, Ramsel.

‘Long May You Run’

Wat Guy Mortier voor mij betekend heeft? Dat ik al vijftig jaar Humo lees, zonder ook maar één week over te slaan. Hij bezit de genialiteit om geniale mensen aan te trekken en zo van Humo het prachtblad te maken dat het al meer dan een halve eeuw is. Ik kan zijn humor geweldig smaken. En ik vond het spijtig dat hij vijftien jaar geleden met pensioen ging, maar godzijdank kluste hij nog wat bij als posterboy en marketingjongen voor Humo. Je zou hem bij lange geen 80 jaar geven. Ik draag twee songs aan hem op, ‘Forever Young’ van Bob Dylan en ‘Long May You Run’ van Neil Young.

‘Nostalgie’

Guy Mortier is voor mij nostalgie naar de jaren 80: zijn humor, zijn taal, zijn aanwezigheid op Rock Werchter, de Pop Poll-avonden, ‘Alles kan beter’... Herwig Horemans, Essen.

‘Spaghetti in Sas 6'

Tijdens hun vakantie in de buurt van Mol kwamen Guy Mortier en zijn vrouw Marleen geregeld een spaghetti of iets anders eten in Sas 6. Ik deed er vakantiewerk, en de eerste keer was ik star-struck, maar ze waren gewoon erg vriendelijke klanten die altijd een fooi gaven. Wellicht niet toevallig kwamen ze vaak op rustige momenten, zodat er wel tijd was voor een babbeltje. Daar denk ik nog vaak aan, als ik een Humo ter hand neem! Bas Van Olmen, Mol.

Wat heeft Guy Mortier voor u betekend? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234