spinal serge
‘Harry Styles steunt de vrouwen in Iran. In zo’n wespennest waagt de doorsneepopster zich niet’
Harry Styles heeft dit jaar 15 keer Madison Square Garden uitverkocht, de iconische concertzaal in New York. Dat heeft niemand hem ooit voorgedaan: niet Madonna, niet The Rolling Stones, niet U2, niet Beyoncé – níémand. En een miljard streams voor één song (‘Watermelon Sugar’), dat presteerden zelfs The Beatles (‘Wie waren dat ook alweer?’ vraagt een 14-jarige) niet. Ik weet niet of het iets zegt over de tijdgeest, over hem of mij, dat zijn muziek mij niettemin koud laat. Maar ik respecteer hem enorm.
Harry pakt meisjes tussen 6 en 106 jaar in met charisma en de sympathieke demagogie die hij heeft geleend bij Robbie Williams en de beste komieken. Hij speelt het klaar boy next door perfect te laten rijmen met ‘ongenaakbare superster’. En zijn concerten zijn feestjes, vluchtheuvels waar alleen good vibes worden geserveerd.
Wat me nog meer voor hem inneemt, is dat hij niet bang is om zijn roem in te zetten voor riskante goede doelen. Dat is uitzonderlijk voor een platcommerciële superster die de mainstream bedient. Bijna altijd probeert zo’n volksheld iederéén langs de kassa te laten passeren, zonder uitzondering. Dat is geen nobele en politiek correcte inclusiviteit, het is de koele berekening van een sluwe zakenman of -vrouw die alle mensen als potentiële klanten ziet.
Daarom zal een mainstreamster nooit z’n nek uitsteken, nooit een écht standpunt innemen. Als je zegt: ‘Ik haat bloemkool’, krijg je de telers, verkopers en liefhebbers van die groente tegen – met één uitspraak stoot je meerdere bevolkingsgroepen af. De uitzondering die die regel bevestigt is het veilige nobele doel, de risicoloze liefdadigheid. Een ster die zich out tegen dierenmishandeling of voor het milieu weet dat hij daarmee scoort zonder dat iemand aanstoot neemt aan dat zogenoemde maatschappelijke engagement.
Harry Styles steekt wél z’n nek uit, door openlijk en herhaaldelijk zijn principiële en morele steun te betuigen aan Black Lives Matter en Mahsa Amini, de vrouw die op 16 september door fanatici in Iran werd vermoord ‘omdat ze haar hidjab niet correct droeg’. Op het podium hield hij een bord omhoog waarop stond: ‘Steun de vrouwen van Iran!’ Hij gebruikte de hashtag #mahsaamini. In zo’n wespennest waagt de doorsneepopster zich niet, die houdt zich ver weg van al wat controversieel of politiek geladen is. Harry waagt het wél. Waarvoor hulde.