null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Heb je een zwaar zieke covid-patiënt in huis, dan moet je een saturatiemeter hebben’

Lezersbrief

Mijn man (53) heeft nooit gerookt, verkeerde in een goede fysieke conditie en heeft geen onderliggende problemen. Hij werd onlangs ziek na een covid-besmetting. Hij was eerst enkele dagen verkouden, dan licht grieperig en vanaf de zesde dag lag hij ziek in bed.

Na enkele dagen met zeer zware griepsymptomen was het mij niet gelukt de huisdokter ter plaatse te krijgen, omdat hij positief testte. Bij ademhalingsproblemen moest ik naar de spoed rijden of een ambulance bellen. Benauwdheid ervoer hij niet, ook geen druk op zijn borst. Dus moest ik thuisblijven met een zeer zieke man. De huisarts bleef constant telefonisch bereikbaar voor updates en advies.

Mijn man ademde oppervlakkig en had lichte koorts, wat ik ook steeds aan de arts vertelde. Hij had hoofdpijn en pijn over heel zijn lichaam, warm en koud... typische griepsymptomen. Hij hoestte niet, kon nog schuifelen naar de badkamer, at wat fruit overdag en dronk regelmatig water.

Ik moest goed opletten dat hij geen ademnood of ‘druk op zijn borst’ kreeg, was het advies. Paracetamol wisselden we af met ibuprofen, dagenlang. Mijn man werd niet beter en niet slechter. Ten einde raad heb ik beslist verdere actie te ondernemen in plaats van hem te laten uitzieken.

Plan A: Ik heb een afspraak gemaakt om mijn man tijdens een ‘covid-raadpleging’ te laten onderzoeken bij onze huisarts. Ik hoopte dat ik hem de trap af zou krijgen en in de auto kon zetten, maar dat was wishful thinking.

Plan B: ik heb een bevriende arts gebeld, de situatie uitgelegd en die was bereid diezelfde avond in beschermende kledij langs te komen. Ik moest een saturatiemeter gaan kopen bij de apotheker. Kort na dat gesprek voelde mijn man zich plots slechter, een soort paniekaanval. Na enkele minuten was hij weer rustiger.

De arts had gezegd: ‘Bij een saturatie van 94 moet je een ambulance bellen, vanaf 92 of lager moet een mugteam komen.’ De saturatie bedroeg 63. De ambulance en het mugteam waren er binnen de 5 minuten. Mijn man werd direct naar intensieve zorg gebracht, in kunstmatige coma gebracht en geïntubeerd. Hij is nog steeds kritiek, maar stabiel.

Zijn ziektebeeld wordt ‘stille hypoxie’ genoemd, een sluipmoordenaar die door covid wordt veroorzaakt die toeslaat zonder de bekende verontrustende symptomen zoals hoesten en naar adem snakken.

Een jong en gezond lichaam compenseert dan bijna onopgemerkt het ondertussen ontstane zuurstoftekort in het bloed. De patiënt blijft vrij lang in een zieke, maar niet echt verontrustende griepachtige toestand, tot plots een grens bereikt is. Als er dan niemand aanwezig is én niet onmiddellijk actie onderneemt, loopt de patiënt onherstelbare schade op aan zijn organen en sterft hij uiteindelijk door zuurstofgebrek.

Ik had hier nog nooit iets over gehoord of gelezen. Blijkbaar wist mijn huisarts daar ook niets over. Iedereen moet weten: bij een echt zieke covid-patient moet je een saturatiemeter in huis hebben.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234