Heleen Debruyne column humoBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Als Sven Mary gewoon zijn excuses aanbiedt, stop ik met zeuren. Beloofd.’

Aan iedereen die me irritant vindt: het spijt me, oprecht, maar de omstandigheden dwingen me een zeur te zijn. Zo heeft Theo Francken last van mannen in jurken. Alweer. 

In 2018 liet hij zich al ontvallen dat de wereld door draait, met al die mannen met handtassen en make-up. Nu deed hij hetzelfde, naar aanleiding van een reclame met een man in een jurk met ruches. Wat hoopt Francken te bereiken? Dat alfamannetjes iedereen die uit de strikte mal van mannelijkheid barst met zijn goedkeuring gaan uitjouwen op straat? Een verbod op mannen in frivole kledij? Alsof zo’n man in een zijden modelletje Franckens behoefte aan een overzichtelijke maatschappij met zijn perfect gelakte nagels aan stukken wil trekken. Mannen die goed in hun vel zitten, halen hun schouders op als ze een andere man in een jurk voorbij zien lopen. Publiekelijk beleden weerzin wijst vaak op een stiekeme fascinatie. Volgens onderzoeker Frédéric Martel is minstens de helft van de hoge prelaten van de katholieke kerk, een van de meest homofobe instituten, zelf homoseksueel. Ik hoop dat Francken gauw over zijn angsten groeit, dan hoef ik niet meer in herhaling te vallen.

Ik schreef ook al regelmatig over MeToo, ik zou haast genoeg krijgen van mezelf, maar het nieuws dwingt me tot het alsmaar kloppen op dezelfde nagel. Terwijl uit een nieuw onderzoek blijkt dat een vierde van de Belgische vrouwen aangeeft ooit verkracht te zijn geweest, en één vijfde van de mannen, blijven mensen maar roepen dat het allemaal te ver gaat. Strafpleiter Sven Mary, bijvoorbeeld, durft geen vrouwen meer in dienst te nemen. Sinds MeToo kan je niet meer zeker zijn dat ontevreden vrouwen je niet aanklagen voor grensoverschrijdend gedrag, vindt hij. Mary haalt een incident met een stagiair aan, die een verband zag tussen haar negatieve beoordeling en zijn avances die ze had geweigerd. Als dat waar is, is het inderdaad een vervelende ervaring. Ik heb zelf wel eens nare ervaringen gehad met mannen. Met belerende, neerbuigende, oudere mannen, vooral. Maar mij hoor je niet zeggen dat ik sowieso al niet meer luister naar wat oudere mannen te zeggen hebben, omdat de kans bestaat dat ze weer zo naar gaan doen. Dat zou dom zijn.

Sven MaryBeeld Johan Jacobs Humo 2019

Na zijn uitspraak kreeg Mary de volle laag. Zeggen dat je geen vrouwen aanneemt, mag niet volgens de discriminatiewetten. Dat weet elke jurist. En dat maakt het een tikje verdacht. Hij had gewoon geen vrouwen meer kunnen aannemen, daar met geen woord over reppen en zich beroepen op de ‘betere CV’s’ van de mannelijke kandidaten. Mijn fantasie slaat op hol: probeert hij, net zoals Bart De Pauw voor hem, de publieke opinie op zijn hand te krijgen door als eerste naar buiten te komen als slachtoffer van een valse beschuldiging? Terwijl de beschuldiging helemaal niet vals is? Hoe het ook zij, ik hoop dat hij, anders dan Bart De Pauw en Theo Francken, zijn ego opzij kan zetten en beseft dat je ver komt met excuses. Dan stop ik met zeuren, beloofd.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234