heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘De seksuele revolutie is een grap. Bevrijd de kut!’

Heleen Debruyne

Bevrijd de kut! Steeds meer vrouwen zijn het zat om zich te schamen voor hun verlangens, hun witverlies, hun menstruatiebloed. Daarom net plaatsen ze die verlangens – en hun kutten – centraal in hun werk.

‘Vooral het uitspreken van verlangens vind ik lastig. Ik denk eerder: wat wil de ander?’ aldus schrijfster Bregje Hofstede. ‘Als meisje leer je dat jouw kut iets lelijks, vies en stinkends is. Hoe ga je dan vervolgens met dat lichaamsdeel op een onbevangen en plezierige manier seks hebben?’ Als tegenwicht schreef ze een nietsverhullende erotische novelle. Met als hoogtepunt een scène waarin iemand aan een gebruikte tampon likt. Ook schrijfster en theatermaakster Nina de la Parra gaat met bloed in de weer – ze deelt foto’s van haar menstruatie op Instagram. ‘Waarom zou ik dingen afkappen die heel natuurlijk vrouwelijk zijn?’ Ze hoopt andere vrouwen te inspireren om zichzelf te omarmen. ‘Door je eens niet te scheren, door eens geen make-up te dragen, door één keer nee te zeggen.’

Journaliste Deborah Seymus schreef het autobiografische ‘Vijftig piemels later’. ‘Hoe vrouwen seks écht ervaren, daarover zie ik nog altijd geen series of films. Die realistische kijk op seksualiteit heb ik, zeker vroeger, ontzettend gemist.’ Kijk, daar is regisseur Olympia Allaert, die net dát gat wil vullen met haar serie ‘Season of Sex’. ‘Wij willen jonge mensen tonen dat seks ook klungelen en zoeken is. En dat vrouwelijk genot en seksueel plezier geen taboe mogen zijn.’

Ik zou die vrouwen moeten toejuichen, maar kan alleen maar zuchten. Al dat taboes doorbreken voelt zo belegen aan. Een paar jaar en een hoge stapel illusies geleden deed ik het zelf. Samen met Anaïs van Ertvelde maakte ik een podcast over seks en nodeloze schaamte. We schreven een boek en trokken half Vlaanderen rond met ons verhaal. We wilden mensen porren, doen nadenken over wat ze wel of niet verlangden en durfden, en waarom.

Nu, jaren later, praat de helft van de vrouwen met een carrière in de kunsten over de treurnis van seksuele schaamte en de orgasmekloof. Tegelijk geven ze toe dat ze het toch erg moeilijk vinden, opkomen voor wat ze willen. Het kost hoogopgeleide, onafhankelijke vrouwen met een succesvolle carrière vaak jaren van nadenken, praten en afleren van aangeleerd behagend gedrag om die alomtegenwoordige schaamte een béétje achter zich te kunnen laten. Om hun kutten niet altijd te vergelijken met strakke pornogleuven. Betere seks opeisen, het is een levenswerk.

Soms werden Anaïs en ik aangesproken door een feminist die haar hoogtijdagen in de jaren 70 had beleefd. ‘Dat wisten wij in onze tijd al! Hoe vervelend heteroseks kan zijn. Hoe het zit met de clitoris. En met die belachelijke schaamte rond menstruatie.’ Schouderophalend liep zo’n vrouw dan weg. Ze vond ons verhaal maar belegen.

De seksuele revolutie is een grap, de evolutie richting de bevrijde kut een processie van Echternach. Ik mag het werk van die vrouwen dan wel oude kost vinden – maar dát ze het maken, doet vermoeden dat het nog altijd nodig is.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234