heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Het is onvermijdelijk. Een rimpel te veel en je behoort definitief tot de categorie ‘oude vrouw’’

Heleen Debruyne

‘Van de ene dag op de andere verandert alles. De hoofden draaien wanneer je jonge, mooie collega binnenkomt,’ vertelt ze, ‘maar jou zien ze niet staan. Het is gebeurd: je bent te oud.’ Ze is nochtans nog lang niet echt oud en onmogelijk over het hoofd te zien. ‘Het is verschrikkelijk,’ zegt een andere, niet meer al te jonge vrouw. ‘je wordt onzichtbaar. Je telt nauwelijks nog mee.’ De niet meer zo jonge vrouwen die ik ken, zijn nochtans een inspiratiebron: verlost van hooggespannen verwachtingen en illusies, compromisloos, scherp, hilarisch. ‘Ja,’ zeggen ze, ‘dat vind jij misschien, maar dat is zeldzaam.’ Ze waarschuwen me: nu ben ik nog jong, maar wacht maar. Het is onvermijdelijk. Een rimpel te veel en je behoort definitief tot de categorie ‘oude vrouw’. Niet meer vruchtbaar, niet meer mooi, niet meer interessant. Overbodig.

Natuurlijk, het is ook geen pretje om een oudere man te zijn. Vrouwen én mannen van boven de 50 geven aan moeilijk een nieuwe job te vinden en leeftijdsdiscriminatie te ervaren – vrouwen hebben er wel iets meer last van. Maar op de liefdesmarkt hebben oudere mannen het aanzienlijk makkelijker dan vrouwen van dezelfde leeftijd. De datingsite van Rika Ponnets relatiebureau hanteerde zelfs een aanmeldingsstop voor oudere vrouwen, omdat er toch niet genoeg geschikte mannelijke kandidaten te vinden waren. Je kunt daar verontwaardigd over zijn, maar al bij al was het fair van Ponnet: ze troggelde hoopvolle vrouwen geen geld af, wetend dat ze hen toch zou moeten teleurstellen. De relatiebemiddelaar kan het ook niet helpen dat de gemiddelde man van pakweg 60 een jongere partner verkiest – en er heel vaak eentje bereid vindt om van zijn levenservaring en enigszins versleten lijf te houden.

Oudere actrices klagen dat het aanbod aan interessante rollen schamel is. Om zich toch te handhaven in de genadeloze entertainmentindustrie laten ze zich verbouwen tot ze onherkenbaar zijn. Nicole Kidman is nog maar 54, maar vond het nodig haar gezicht zo te bevriezen dat het haar acteerwerk in de weg staat. Veel evolutionaire biologen hebben zich zelfs in alle ernst afgevraagd waarom postmenopauzale vrouwen eigenlijk bestaan, onvruchtbaar als ze zijn. Bij de meeste andere dieren komt de menopauze niet voor.

Die minachting is oneerlijk, misschien zelfs ondankbaar: volgens andere evolutionaire biologen hebben we ons succes als soort net te danken aan oudere vrouwen. Vrouwen die zelf niet meer zoogden en baarden, hadden de handen vrij om hun kleinkinderen aan voedsel te helpen en ze dingen te leren. Zo konden moeders meer kinderen krijgen en was er meer vrije tijd voor andere belangrijke zaken, zoals het bedenken en gebruiken van werktuigen. Het is maar een theorie, zoals er zoveel evolutionaire theorieën zijn. Maar mijn peuterende zoon gedraagt zich er wel naar. Als hij ergens binnenkomt, pikt hij de oudere dames eruit en waggelt hij op hen af, klaar om te charmeren. Hij weet waar de interessante interacties te halen vallen en laat zich niet afschrikken door een rimpel of wat hangend vel. Nu de rest van de mannen nog.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234