heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de veroordeling van Jeff Hoeyberghs contraproductief is’

Heleen Debruyne

Leedvermaak: ik heb het altijd een laag, lelijk en kleinmenselijk sentiment gevonden. Maar toen duidelijk werd dat Jeff Hoeyberghs mogelijk een paar maanden in de cel moet doorbrengen voor zijn haatdragende seksistische uitspraken, betrapte ik mezelf toch op een klein beetje schadenfreude. Hoeyberghs is naast spuier van misogynie ook een voorvechter van de kwalijkste soort van plastische chirurgie, het type dat vrouwen van vlees en bloed ombouwt tot enge eenheidsworst. Op mijn mededogen hoeft hij dus niet te rekenen. Maar vind ik het daarom ook góéd dat hij veroordeeld is? Zelden zo lang nagedacht over een kwestie.

De toespraak die hij gaf voor de studenten van het KVHV verkoopt hij zelf de ene keer als ‘cabaret’, de andere keer als het ‘inspirerende vertoog van een wetenschapper’. Ik kan er niets anders van maken dan een giftige, gefrustreerde en van elke wetenschappelijke basis gespeende egotrip. Maar hoe is Hoeyberghs in een aula van de UGent terechtgekomen? Waarom vond zo’n KVHV’ertje het een geinig idee om de man uit te nodigen? Omdat de man al jarenlang een vrij podium krijgt voor zijn giftige, gefrustreerde en van elke wetenschappelijke basis gespeende egotrips. Leuk, die rood aangelopen blaaskaak op tv. Lachen. Kijken hoe gechoqueerd de vrouwen aan tafel reageren – áls ze al aan tafel zitten. Lekker stout. En zit érgens niet een klein bodempje van waarheid in wat hij zegt? Zijn de vrouwtjes niet emotioneler? Willen ze niet pleasen? Hij durft het tenminste te zeggen!

En nu mág hij het niet meer zeggen. Kijk, hij heeft dus weer een punt: als je naar vrouwen luistert, word je een slaaf, een ondergeschikte, een nobody, zegt hij. We hebben naar vrouwen geluisterd en nu zijn we onze zo gekoesterde vrije meningsuiting kwijt. Jeff, onze martelaar voor het vrije woord!

Ik ben ervan overtuigd dat de woorden van Hoeyberghs aanzetten tot haat en minachting, en kan het standpunt van de rechters tot op zekere hoogte volgen. Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat zijn veroordeling contraproductief is. Want wat leren we de Hoeyberghsen van deze wereld? Dat ze vroeger alles mochten en nu niet meer kunnen zeggen wat ze willen. Dat het feminisme de samenleving verpest heeft. Dat zij het slachtoffer zijn. En vermeend slachtofferschap is een voedingsbodem voor nog meer frustratie en haat.

Bovendien kijken we voorbij wat mij het meest verontrust: het gegrinnik en geschater in de zaal vol jongemannen. Zij wisten dat Hoeyberghs elk woord meende en ze vonden het heerlijk. De volgende keer dat hun vriendin geen zin heeft in seks, denken ze: trut, ik heb hier recht op, ik heb je gisteren nog een gin-tonic getrakteerd. En nog verontrustender: het grote podium dat seksisme nog altijd krijgt. Laat Hoeyberghs en co. roepen wat ze willen, maar dan wel in schimmige achterafzaaltjes en in onfrisse hoeken van het internet. Dit vonnis maakt van hem een martelaar van het vrije woord, in plaats van de zielige, opgeblazen seksist die hij is. Deze megafoon verdient hij niet.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234