heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Ik kijk terug op een jeugd zonder soa’s’

Heleen Debruyne

Op de kaft van het roze boekje houdt een konijn een hartjesballon in zijn pluizige pootje. Binnenin gaat het over het lot versus het toeval, over vrije wil en vooral over seks. Ik kon geen betere metafoor voor het pubermeisje bedacht hebben dan mijn oude dagboek.

Ik zet mijn schaamte opzij en lees er mijn lief uit voor. Meteen voel ik weer hoe het was om 15 te zijn, hitsig maar onaangeraakt. De enige die me had willen kussen, was een brallerige slungel die mij voor zijn vrienden in de struiken verborgen hield en dezelfde avond aan de toog een ander meisje stond te tongen. Facebook leert me dat zijn gezicht op een onflatterende manier is opgeblazen.

Mijn taalgebruik is plechtig, vol passieve werkwoorden en lange bijzinnen, mijn handschrift ronder en leesbaarder dan nu. Hoewel ik het nog nooit heb gedaan, staat er, denk ik de héle tijd aan seks. 'Seks. Seks. Seks! Ik kan niet wachten.' Komt dat door verliefdheid of gewoon door lust, vraag ik me af. (Dat laatste, maar dat durf ik nog niet toe te geven.)

Ik hoop vurig dat seks gauw een deel van mijn dagelijkse leven zal worden en beschrijf hoe ik de eerste keer voor me zie. Door mijn dagelijkse masturbatiesessies zijn mijn verwachtingen hoog, maar ik maak me toch een beetje zorgen, want ik heb gelezen dat vrouwen ‘over het algemeen minder makkelijk tot een climax kunnen komen dan mannen’. Daarom wil ik graag ‘boven op de man zitten’ zodat ik ‘zelf het heft in handen kan houden en de kans op klaarkomen vergroot’. Verder geef ik aan dat ik geen enkele behoefte heb aan 'romantische gebaren, zoals kaarsjes of rozenblaadjes'. De man met wie ik in de koffer duik, hoeft niet ‘de ware te zijn, als die al zou bestaan’, maar ik fantaseer wel over ‘wederzijdse fascinatie en aantrekkingskracht’. Verder hoop ik vooral op respect (uitroepteken) en een condoom (onderstreping en drie uitroeptekens).

‘Schattig,’ vindt mijn lief. ‘Ik vind het een beetje triest,’ zeg ik. Mijn puberale geilheid was allesoverheersend, maar ik durfde mijn seksuele fantasie niet vrij te laten. Ik was me vooral aan het wapenen tegen seks zonder orgasmes, tegen ongewenste zwangerschap, tegen venerische ziektes en respectloze pummels. Dat is wat tienermeisjes leren door films, boeken, fora, andere pubers, sociale media of onhandige leerkrachten: seks is gevaarlijk. Pas op, of je blijft eenzaam, beschimpt, zwanger of met stinkende afscheiding achter. ‘Gek,’ zegt mijn lief. ‘Mij heeft niemand ooit gezegd: ‘Pas op, of je bezwangert nog iemand!’’

Ik was een brave, verantwoordelijke, geile puber: ik was me zo bewust van alle gevaren dat ze mijn seksuele fantasieën belemmerden. Ik dacht alleen maar na over hoe ik de controle kon behouden, niet over hoe ik het leuk kon hebben. Mijn 15-jarige zelf zou tevreden zijn: mijn voorzorgen hebben gewerkt, ik ben nooit ongewenst bezwangerd of bepoteld, ik kan terugkijken op een jeugd zonder soa's. Maar ik wou dat ik me minder had moeten wapenen en me sneller had kunnen over geven aan wat ik echt wil.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234