heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debru

Heleen Debruyne: ‘Je zou kunnen denken: ‘Die Heleen Debruyne is een gefrusteerd wijf’, maar één van de mooiste vrouwen ter wereld is het met me eens’

Heleen Debruyne

Zo rond mijn negentiende kreeg ik het door: mijn verschijning had een effect op mannen. Sommige mannen. Na jaren van pesterijen – geen tieten, haakneus, haar waarin je kon gaan kamperen, gebouwd als een vent, kortom: lelijk – was dat een verademing. Ik werd gezien. Ik bestond. Ik had mácht. Een soort van. De macht om een gratis drankje te ontvangen, de macht om geen bekeuring te krijgen in situaties waarin onfortuinlijk uitziende mannen in trainingspak meteen op de bon zouden vliegen, de macht uitgenodigd te worden om op een podium te verschijnen en mijn nog matige schrijfsels voor te lezen. Maar geleidelijk aan werd het onbehaaglijk. Goed, mijn uiterlijk sorteerde een effect, maar wat was dat effect waard? Is macht die voortkomt uit mannen die je bekijken en goedkeuren wel echte macht? Sowieso is het macht met een beperkte houdbaarheidsdatum. En bovendien voelt het denigrerend, beoordeeld worden op iets wat je zelf niet in de hand hebt. (Je kúnt het zelf in de hand houden, intensief sporten en aan de botox en fillers gaan, maar dat kost veel geld en moeite en het bekritiseren van de schoonheidsindustrie is een stokpaard waar ik in deze column niet op wil gaan zitten.)

Die Debruyne is een gefrustreerd wijf, ze is aan het zagen, ze is toch ook geen twintig meer, de eerste kraaienpootjes duiken op, ze heeft inderdaad geen tieten en zo mooi is ze trouwens nooit geweest. Dat zou je kunnen denken. Maar één van de mooiste vrouwen ter wereld, Emily Ratajkowski, is het met me eens. Vroeger vond ze het empowering om in niemendalletjes op de foto te gaan, nu weet ze het zo niet meer. Ratajkowski werd bekend als halfnaakt huppelmeisje in het bedenkelijke clipje van ‘Blurred Lines’, ze verscheen in talloze reclamecampagnes en heeft zichzelf succesvol vermarkt op haar populaire Instagrampagina. Als iemands uiterlijk geld en dus macht heeft opgeleverd, is het dat van haar wel. En toch. In haar recent verschenen boek ‘Mijn lichaam’ laat Emily zien hoe relatief die macht is. Haar geld kon niet verhinderen dat allerlei onfrisse types, Robin Thicke, fotografen, agenten van modellenbureaus, zich het recht toe-eigenden haar te betasten. Zelfs wanneer het niet zo ver ging, voelde ze zich onprettig tijdens haar werk. Het ging niet over haar, ze was een ding om naar te kijken. Een rijk object is nog steeds een object. ‘Als jonge twintiger was het nooit bij me opgekomen dat vrouwen die hun macht baseerden op hun schoonheid, die macht in feite ontleenden aan mannen en hun seksuele verlangens. Mannen hadden de echte macht in handen,’ zegt ze in een interview.

Emily Ratajkowski en ik lijken in niets op elkaar, en toch zijn we tot hetzelfde besef gekomen. Maar hoe het nu verder moet, weten we niet zo goed. Ratajkowski blijft in sexy poses op haar Instagram verschijnen, reproduceert het beeld van de perfecte vrouw tot in het oneindige, geeft het door aan de volgende generaties. En ik? Ik zoek elke ochtend bezorgd naar nieuwe kraaienpootjes.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234