null Beeld Humo
Beeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Paus Franciscus vergeet dat vrouwen even grote zondaars zijn als mannen, als je ze maar de kans geeft’

Heleen Debruyne

Dat we blij moeten zijn met deze paus, hoor je weleens. Hij is progressiever, zachtaardiger, welmenender dan zijn voorgangers. Homoseksuelen bedreigt hij niet met het hellevuur – hij ging zelfs op de foto met een transman! Zés vrouwen benoemde hij tot lid van de Raad voor de Economie die toezicht houdt op de financiën van het Vaticaan. En in zijn preek voor de Nieuwjaarsmis kaartte hij geweld tegen vrouwen aan. Deze voorman van het ver in de tijd achtergebleven instituut lijkt, kortom, reuze mee te vallen.

Tot je dieper gaat graven. Geweld tegen vrouwen vindt hij vreselijk, want ‘Raken aan een vrouw is een belediging van God, die via een vrouw zijn menselijke gedaante aangenomen heeft.’ Verwarrend, ik meende me te herinneren dat God zijn menselijke gedaante aangenomen had in Jezus, tot nader orde een man. Maar ik ben geen theoloog.

Dan gaat hij verder: ‘Moeders en vrouwen kijken niet naar de wereld om die uit te buiten, maar om leven te schenken. En omdat moeders leven schenken en vrouwen de wereld beschermen, moeten wij ons allemaal inzetten om moeders te steunen en vrouwen te beschermen,’ besluit Franciscus. De vrouw die het waard is om te beschermen is een soort übervrouw, haast even perfect, vredelievend en beaat als de irritant volmaakte Moedermaagd Maria. Onaanraakbaar, ten hemel gerezen. Een model waaraan geen vrouw zich kan spiegelen. Als katholieke man zou ik me overigens beledigd voelen door die preek: insinueert de paus nu dat enkel mannen het in zich hebben de wereld uit te buiten? Franciscus vergeet dat vrouwen even grote zondaars zijn als mannen, als je ze maar de kans geeft.

Dat zeemzoete vrouwbeeld heeft Franciscus gebaseerd op zijn grootmoeder Rosa. Aangezien de Heilige Vader zelf al vijfentachtig is, leefde zijn rolmodel voor de vrouw in een wereld waarin zij zo goed als niets mocht. Dat is ook wat de paus, zijn ophemeling van de vrouw ten spijt, katholieke vrouwen gunt: niets. Geen diaconaat, geen priesterschap, geen reële macht binnen de Kerk. Hetzelfde geldt voor openlijk homoseksuele katholieken: hij zegt hun vergeving te gunnen, ze mogen met hem op de foto, maar een huwelijk? Een inzegening? Een actieve rol binnen de parochie? Onverenigbaar met de kerkelijke leer!

Het is verleidelijk om het belang van de paus weg te wimpelen. Wie luistert nog naar die neuzelende bejaarde? Laat hem oreren van op zijn door naamloze nonnen opgeblonken kansel. Dat kan ik vanuit dit ontkerkelijkte land makkelijk schrijven. Maar er wordt wel degelijk naar hem geluisterd, in grote delen van de wereld. Met zijn slappe taal van mildheid en vergeving bedient hij een handjevol westerse gelovigen, met zijn rigide vasthouden aan een homofobe en vrouwonvriendelijke leer houdt hij zijn personeel in Latijns-Amerika, Afrika en grote delen van Azië tevreden. Zij zitten niet te wachten op een progressieve ommezwaai binnen de kerk. Terwijl hij net daar een wezenlijk verschil zou kunnen maken. Nee, ik ben niet blij met deze hypocriet. Dan nog liever een scherpslijper die openlijk dreigt met hel en verdoemenis.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234