heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Volgens het internet is het verboden om moedermelk te verkopen, maar is er wel een bloeiende zwarte markt’

Heleen Debruyne

‘Dit kan zo niet langer,’ zei mijn lief. Vertwijfeld staarde hij in de vriezer. ‘Die dingen nemen te veel plaats in.’ Overal zaten in plastic verpakte klompjes lichtgele moedermelk. De ontvanger van de melk drinkt al bijna een jaar van de fles. ‘Ze moeten weg,’ zei hij, alsof ik dat niet wist. Al maanden hikte ik tegen het opruimen van mijn melk aan. De bevroren melk herinnerde me aan de nachten dat ik vertwijfeld op de toiletpot zat, met een handkolf leegde ik mijn pijnlijk gespannen borsten. Onze zoon sliep al door, maar dat hadden mijn overactieve melkklieren nog niet begrepen. Terugdenken aan het geluid van dat ondoorzichtige vocht dat op volle kracht tegen plastic sproeit, bezorgt me rillingen. Ik kon het niet. Te vernederend. Dat kolven was het begin van het einde van de borstvoeding, veel vroeger dan de World Health Organization aanraadt. Alle sites over baby’s en voeding laten er geen twijfel over bestaan: ik was egoïstisch, dat kolven is een kleine moeite in ruil voor het allerbeste voor het immuunsysteem van ons kind. Op begeleidende plaatjes zag ik vredig glimlachende moeders, hun tieten gevangen in een handenvrije kolf. Sommigen slaagden er zelfs in kolvend te telefoneren.

De melk bewaarde ik als een aflaat: mocht ons kind onverhoopt erg ziek worden, had ik, slechte moeder, toch nog een voorraad vloeibaar goud om hem te genezen. Ondertussen was het kind kerngezond, mijn schuldgevoel gesleten en de vriezer veel te vol. Wat te doen? Even overwoog ik de melk in een taart te verwerken. ‘Dan eet je die alleen op!’ zei mijn lief. Doorspoelen dan? Dat voelde oneerbiedig. Het is geen ontlasting of menstruatiebloed, geen restproduct, maar een nuttig deel van mezelf. Volgens het internet is het verboden om moedermelk te verkopen, maar is er wel een bloeiende zwarte markt. Fanatieke bodybuilders kopen het, of types met een moedermelkfetisj. Ik zag even weinig morele bezwaren tegen de handel in borstmelk als tegen prostitutie, maar: het is niet voor mij. Er zijn ook melkbanken, las ik, ten bate van te vroeg of ziek geboren kinderen. Ideaal. In België zijn er alleen in Brussel en Luik zo’n melkbanken. Te ver.

Plots wist ik het: we gooien de melk in zee. Zo zou het verwijderen van mijn vloeibaar goud nog een zweem van een ritueel krijgen. We trotseerden de wind, sleurden de kinderwagen achterwaarts door het rulle zand. Aan de branding wrongen we om beurten de melk uit de zakjes, we smeten ze zo ver mogelijk in de vlakke zee. Ze bleven drijven. Een nieuwsgierige meeuw dook ernaar, pikte erin, vloog weg. Meer meeuwen kwamen kakelend aangevlogen, ze vochten om mijn volvette melk. Onze zoon vond het fantastisch, ‘ogel!’ riep hij aldoor.

Een week later in het park: mijn zoon en ik gooien oud brood naar de vogels. Uit het niets duikt een stadswacht in een paars pakje op. Ze geeft ons een GAS-boete. Meeuwen voederen blijkt verboden: die beesten zorgen, zegt ze stellig, alleen maar voor overlast.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234