heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Waarom blijven we jongens als idioten opvoeden?’

Heleen Debruyne

Jongens doen het slechter op school dan meisjes. Pedagogen slaan alarm. Een maatschappelijk probleem! De cijfers zijn duidelijk: er zijn vanaf het secundair onderwijs meer jongens die een jaar overdoen, deeltijds onderwijs volgen of geen diploma halen. Idem in het hoger onderwijs: daar zijn 45 procent van de ingeschreven studenten jongens, tegenover 55 procent meisjes. Jongens doen er ook daar langer over om hun diploma te halen, en haken vaker helemaal af. Bij de werkzoekenden onder de 25 jaar is 62,6 procent man, 37,4 procent vrouw.

Mijn eerste reactie: een schouderophalen. Na eeuwen waarin vrouwen niet mochten studeren, en na decennia waarin het wel mocht maar niet echt nodig werd geacht, zijn we eindelijk zover dat mannen en vrouwen gelijke toegang tot onderwijs hebben. En wat zien we: meisjes blijken kennelijk beter geschikt voor wat het onderwijs van hen verlangt. Orde, stiptheid, concentratie. Omdat ze anders opgevoed worden, omdat hun breinen eerder volgroeid zijn: het waarom kunnen onderzoekers moeilijk bepalen. Het is in elk geval niet zo dat de vervrouwelijking van het onderwijspersoneel de jongens parten speelt. Moeten we het onderwijs dan werkelijk aan hen aanpassen, zoals pedagogen suggereren?

De migratieachtergrond of de sociaal-economische status blijkt nog steeds een veel grotere negatieve impact op de schoolresultaten te hebben dan het geslacht. Waar zijn we over aan het zeiken? Jongens zouden ook wat beter hun best kunnen doen. En die jonge werkloze mannen zouden een job kunnen zoeken in een sector die ze te vrouwelijk vinden, maar waar wel voldoende werk is: in de zorg of in de schoonmaakbranche. Bovendien: wie niet te zien zijn in de werkloosheidscijfers, zijn de vele deeltijds werkende vrouwen die met hun lage loon niet kunnen rondkomen. Alleenstaande moeders lopen nog steeds het meeste risico om in de armoedestatistieken te belanden, of ze nu werken of niet. Kunnen we het trouwens echt niet hebben dat vrouwen nu, voor het eerst, eindelijk ergens een beetje voorsprong in nemen?

Maar dat zijn de gedachten van een wraakzuchtige feminist die te veel geschiedenisboeken heeft gelezen. Ik wil geen wraakzuchtige feminist zijn. En ik ben ook niet vrij van eigenbelang: ik heb een kind met een piemel. Er wordt al jaren geprobeerd meisjes niet als idioten op te voeden, en weg van de stereotypen. Men probeert ze te leren dat zij ook bij de brandweer mogen, dat ze agent of ingenieur kunnen worden en voor zichzelf mogen nadenken. Dat lukt hier en daar, al zijn we er nog niet.

Jongens blijven we ondertussen als idioten opvoeden. Een man is onafhankelijk en stoer. Hij verdedigt zijn eer in de groep. Hij maakt carrière of werkt met zijn handen. Een man maakt zichzelf. Braaf je best doen op school is kruiperig, voor mietjes of, welja, voor meisjes. Ook virulente homohaat is erger bij tienerjongens dan bij tienermeisjes. Precies de stereotypen die mannen zo goed gediend hebben toen vrouwen nog niets mochten en homo’s niet bestonden, zijn nu versleten. Maar wel hardnekkig, een loodzwaar blok aan al die jongensbenen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234