heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Wat een rustige gezinsvakantie had moeten worden, werd een zenuwslopende trip naar een overspannen gezondheidsdictatuur’

Heleen Debruyne

We gaan op reis. We moeten tests regelen waarvan we niet eens zeker weten of ze bij het oversteken van de Franse grens nog geldig zullen zijn, ter plaatse kunnen we geen museum binnengaan zonder opnieuw betalende tests te laten afnemen – tot zover de democratisering van kunst en cultuur – en vanaf augustus kunnen we niet meer op een terras gaan zitten zonder alweer tests te betalen – tot zover de Ricard op het dorpsplein. En zo wordt wat een rustige gezinsvakantie in een huisje aan de oevers van de Loire had moeten worden een zenuwslopende trip naar een overspannen gezondheidsdictatuur.

In kringen van weldenkende globetrotters wordt vaak gedebatteerd over de ethiek van het al dan niet bezoeken en dus onrechtstreeks sponsoren van landen met een bedenkelijk regime. Blijf je thuis en maak je een ferm standpunt waar de dictatoriale leider in kwestie zijn schouders bij ophaalt? Andere toeristen genoeg om naar de leeuwen te gaan turen. Of ga je toch en maak je een paar lokale horecatenten blij met je centen?

In kringen van grondwet- en privacyspecialisten wordt er al maanden gedebatteerd over hoe ethisch een coronapaspoort eigenlijk is. Ze maken zich zorgen over de schending van de privacy, over de gevolgen van het op straat gooien van ieders medische status, de ongelijke toegang tot vaccins, over de kosten en toegankelijkheid van tests en de aantasting van de vrije wil en dus de mensenrechten.

Ik – corona-ontkenner noch complotdenker, braaf met een dosis Pfizer ingespoten – lig ook weleens wakker van de implicaties van de coronapaspoorten, die zonder noemenswaardige moeilijkheden en zelfs zonder democratisch debat zijn ingevoerd, alsof het zomaar een maatregeltje is. Vooral de regels die Emmanuel Macron met zijn air van besluitvaardige sterke leider heeft uitgevaardigd, zijn behoorlijk verregaand. Veel zin om de Franse economie te gaan sponsoren met mijn overvloedige consumptie van Franse kaasjes heb ik nu niet bepaald, zeker niet als er ook nog eens om de twee dagen een dunne stok in mijn neusgaten zal worden geduwd. Maar ja. Net zoals alle andere toeristen primeert mijn drang om van huis te zijn kennelijk boven alle mogelijke morele, ecologische of praktische bezwaren van het reizen. Zolang we maar weg zijn! En daarna vrienden, familie en collega’s kunnen vertellen over die géweldige vakantie! Verhalen waar we de ongemakken graag uitfilteren.

Anders dan de andere toeristen kan ik moeilijk ophouden met zeuren en piekeren, kan ik me niet rustig laten testen om dan opgelucht die Ricard te zitten drinken en alles te vergeten. Het wil maar niet wennen, die regels. Vervelend voor mijn reisgezelschap, vervelend voor alle omstanders, zo’n vrouw die knorrig, op het randje van boos, in de rij staat voor de test, boos een afspraak boekt voor het museum, met een snauw haar QR-code laat zien, maar te weinig standvastig of te hypocriet is om gewoon in eigen land te blijven. Daarom, een voornemen: als de coronapaspoorten volgend jaar nog bestaan, gaan we naar de Ardennen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234