heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘We jojoën tussen verstrengingen en versoepelingen, tussen wanhoop en hoop’

Heleen Debruyne

Er is - beperkt en omstreden - wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes de verspreiding van Covid tegengaan. Veel burgemeesters verplichten nu dus de dracht van het mondkapje binnen de bebouwde kom, terwijl er sluitend wetenschappelijk bewijs is dat er in de buitenlucht net het minste risico op besmetting is. Ik wist niet dat de gemeenten die bevoegdheid hadden. Even het wetboek erbij gehaald. ‘De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.’ Dat ze daar niet vaker iets mee doen. Er is bijvoorbeeld sluitend wetenschappelijk bewijs dat fijnstof een nefaste invloed heeft op de hersenen van ongeboren kinderen en op de luchtwegen van iedereen, vooral kinderen en ouderen. Waarom grijpen ze niet in en verbieden ze alles wat fijnstof uitstoot? Er is ook sluitend wetenschappelijk bewijs dat lood de ontwikkeling van kinderen schaadt. Waarom gebiedt het lokaal bestuur van Hoboken Umicore niet te verhuizen? Het verplichten van mondmaskers is natuurlijk makkelijker en goedkoper, je maakt er minder mensen mee boos. De mondmaskerdracht doet me denken aan het bijgeloof van wie ziekte en dood probeert te bezweren met voedingssupplementen: er is beperkt wetenschappelijk bewijs dat ze ergens goed voor zijn, je gaat er sowieso niet aan dood en achteraf kan iedereen altijd zeggen dat je zónder veel slechter af was geweest. Straks vindt ergens een burgemeester dat er naar zijn mening genoeg wetenschappelijk bewijs is dat de kleur groen kalmerend en bloeddrukverlagend werkt, en verplicht hij de dracht van groene kleren en een plantenbak op elke vensterbank binnen zijn bebouwde kom.

Al weken zit ik gefrustreerd te zwijgen over het coronabeleid - ik ben geen viroloog, dacht ik, het is niet mijn expertise. Maar nu wordt het me te kwaad. Al maanden communiceren virologen en politici met mij alsof het virus een mug is, die met de juiste maatregelen valt plat te slaan. Alsof we er, als we braaf zijn, nog van af kunnen raken. ‘De lockdown heeft gewerkt! Jullie worden beloond met de heropening van de horeca,’ zeiden ze. En dan weer paniek als het virus doet wat virussen doen - zich verspreiden - en bedenkelijke doekjes voor het bloeden en het bedaren van de gemoederen, zoals de mondmaskers. Ze hadden ook in maart al massaal kunnen inzetten op een verdriedubbeling van de IC-capaciteit.

Ik wilde dat ik in het verguisde Zweden woonde. Volgens de media en de boze virologe Nele Brusselaers is de aanpak daar onverantwoord. Er zijn geen verplichtingen, maar grote evenementen zijn verboden, middelbare scholen en universiteiten dicht, mensen worden aangeraden verantwoordelijk te zijn. Regels die op de lange termijn leefbaar zijn. En ja, er vallen doden, maar het zal me benieuwen of er binnen een jaar niet ongeveer evenveel zullen zijn als overal elders. In Zweden jojoën ze tenminste niet tussen verstrengingen en versoepelingen, wanhoop en hoop, daar heeft men de burgers vanaf het begin verteld: hier moeten we mee leren leven.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234