heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debruyne

Heleen Debruyne: ‘Zo’n zorgverlenende held kan ook een grensoverschrijdend klootzakje zijn’

Heleen Debruyne

Medisch personeel mag me niet. Althans, dat begin ik te vermoeden. Een gynaecoloog negeerde mijn vragen om uitleg en ramde onverstoorbaar een koperspiraal door mijn cervix. Een andere gynaecoloog stond erop een vaginaal toucher uit te voeren, hoewel ik wist dat het niet nodig was. Ik weet niet waarom ik hem alsnog met zijn gehandschoende hand naar binnen liet gaan. Een huisarts zei me dat ik de dingen niet zo moeilijk moest maken en minder vragen moest stellen. Verpleegsters lieten een ontstoken infuus twee dagen te lang zitten - misschien wel net omdát ik zo'n vier keer had gezegd dat ik vermoedde dat het begon te ontsteken en of ze wel zeker waren dat het er nog langer in kon blijven en hoe ze dat dan wisten en of het dan wérkelijk zoveel moeite is om het gewoon voor de zekerheid te vervangen? Ik zal wel een vervelende patiënt zijn, die te veel van hun schaarse tijd opvreet met haar lastige vragen.

Laatst ook weer. Ik had lichte koorts en keelpijn - een halfjaar geleden was ik daar niet voor thuisgebleven. Nu zei de huisarts die ik aan de telefoon had dat ze eerst corona moest uitsluiten voor ze me verder kon behandelen. ‘Oei,’ zei ik. ‘Moet er dan zo'n staafje door mijn neus?’ ‘Ik vrees het,’ zei de huisarts. ‘Ik vind het een eng idee. Kan het niet in mijn keel?’ ‘Deze tests niet. Maar ik zal het testcentrum waarschuwen en vragen of ze je goed begeleiden.’ Ik was deze zeldzame arts die me niet vervelend vond dankbaar en fietste net iets minder bang naar het testcentrum. Een wit pak las mijn naam en wees me naar een klein hokje, waar een ander wit pak het angstaanjagend lange staafje al in de aanslag hield. ‘Kan ik dit zelf doen?’ vroeg ik. ‘Nee.’ Zei het witte pak. ‘Maar kunt u me dan uitleggen wat u precies gaat doen?’ ‘Kijk, dit gaat in het neusgat. Tot daar,’ wees hij, maar een paar centimers van het hele ding. ‘Doet het pijn?’ ‘Neuh. Het is wat oncomfortabel. En in de tijd dat u deze vragen stelt, had het al lang gebeurd kunnen zijn.’ Weer weet ik niet waarom ik hem alsnog liet begaan. Neusslijmvliezen horen niet aangeraakt te worden - het deed pijn. ‘Ha,’ zei hij triomfantelijk, ‘ik heb hem er dieper in gestoken dan ik had gezegd.’ Ontdaan fietste ik naar huis. ‘Je bent nasaal verkracht,’ zei mijn lief. ‘Mensen die echt verkracht zijn, dát is pas erg. Dit is niets,’ zei ik.

Toen mijn slijmvliezen de volgende dag nog schrijnden en de test negatief bleek, realiseerde ik me dat het niet niets was. Zelfs wie vervelende vragen stelt, heeft haar patiëntenrechten, en die had het witte pak met de voeten getreden. Iedereen heeft recht op kwalitatieve dienstverlening en moet bij elke handeling naar geïnformeerde toestemming gevraagd worden. Nu zorgverleners al maanden helden worden genoemd, hoop ik dat we het nog durven te zeggen wanneer zo'n held een grensoverschrijdend klootzakje blijkt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234