brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

columnHerman Brusselmans

Herman Brusselmans: ‘Geef alle vluchtelingen hoop en schenk hen menselijkheid’

Bij de Turks-Griekse grens staan tienduizenden vluchtelingen klaar om Turkije te verlaten, wat mag van de Turken. Ze willen naar Griekenland, wat niet mag van de Grieken. Deze mensen kunnen geen kant uit. Ze hebben het land verlaten waarin ze een normaal leven hadden kunnen hebben, maar in landen met een onderdrukkend, dictatoriaal en verschrikkelijk regime, kan niemand een normaal leven leiden. Je kunt in zulke kutlanden niet met je ogen knipperen of je wordt opgepakt, in een cel gegooid, gemarteld en vermorzeld op de meest onwaardige manieren die denkbaar zijn.

Herman Brusselmans
null Beeld

De bevelhebbers over al die onmenselijkheid zijn reptielen die uitgeroeid moeten worden, maar ze blijven op hun plaats zitten omdat ze banden hebben met de leiders van de zogenaamd democratische landen, die het onmogelijk achten dat aan hun handel in olie, grondstoffen en wapens een einde komt. Zo'n hufter als Assad zit in Syrië niet op de troon omdat hij van zichzelf zo machtig is, maar omdat de macht hem geschonken wordt door een andere rotzak, in dit geval Poetin, die op zijn beurt machtig is omdat Amerika graag Rusland als vijand heeft, en de vijand moet op z'n minst een beetje macht hebben, anders is het spelletje dat die psychopathische debielen onder elkaar spelen niet leuk.

De spelletjes van slechte mensen met een naam die klinkt als een klok, zorgen ervoor dat mensen zonder naam geknecht worden, in een hoek gedreven, ontdaan van alle hoop en op een richtingloze vlucht gejaagd. Het resultaat is dat de ontelbare sukkels zonder stem verzopen worden in een poel van pijn, lijden, miserie en een uitzichtloosheid die afloopt met ofwel de dood ofwel een kapotgemaakt laatste stuk leven dat de vergelijking met de dood zonder moeite kan doorstaan.

Ik stel me telkens voor, als ik verneem hoe alweer ontelbare vluchtelingen de pas wordt afgesneden, dat zich onder hen ongeïdentificeerde verschillende mensen bevinden: klein, groot, jong, oud, man, vrouw, homo, lesbo, zwanger, ziek, dom, slim, prettig in de omgang, vriendelijk, bits, pissig, kwaad, boos, gestoord, hyperintelligent, bleek, donker, moe, uitgeput, tegen beter weten in vol energie, loodgieter, ingenieur, dwerg, albino, schizofreen, zachtaardig, sterk, zwak, ambitieus, wanhopig, radeloos, op de rand, over de rand, in de put, wachtend op een geladen pistool waarmee ze eerst hun geliefden en daarna zichzelf een kogel door de kop kunnen schieten. Die mensen worden nooit beschouwd als een groep van aparte individuen, maar als één grote bende die aangeduid wordt met een getal. Tienduizend vluchtelingen. Twintigduizend vluchtelingen. Honderdduizend vluchtelingen. Dat getal drukt zoveel uit als een woord dat geen betekenis heeft. Niemand kijkt nog op van zo'n getal. Het heeft een abstracte waarde, die in deze omstandigheden door z'n eigen aard totaal waardeloos is.

Het wordt tijd dat tegen die nulwaarde van hele groepen mensen wat gedaan wordt. Zo zouden we kunnen beginnen met alle rechtse klootzakken, die tegen hun achterlijke fans overal rondbazuinen dat de grenzen dicht moeten, dat de vluchtelingen in wezen alleen maar potentiële profiteurs zijn, dat de traditionele waarden van hun gedachtegoed bedreigd worden, dat dus zulke fascistische pseudofilosofen van hun piëdestal worden gestoten en als wormen in de giftige modder worden geplet. Factotums als de heersers van Vlaams Belang, Forum voor Democratie, de PVV, het Le Pen-imperium, de Orban-kliek, de Turkse potentaten, de neonazi's in Duitsland, Oostenrijk, Servië, noem maar, moet aan het beperkte verstand worden gebracht dat hun rijk binnenkort zal wankelen, dat hun gore praatjes niet meer gehoord zullen worden, dat degenen die het niet met hen eens zijn niet langer zullen zwijgen, maar zullen opstaan om komaf te maken met alles wat de wereld in de eenentwintigste eeuw tot een langzamerhand te mijden oord maakt.

Zelf zeg ik: laat álle vluchtelingen waar dan ook naar binnen, geef ze hoop en een herkenbare persoonlijkheid, schenk hun de menselijkheid die ze net zoals jij en ik verdienen, en wijs hen desnoods de weg naar de schandpaal waaraan de huidige machthebbers gekluisterd zijn, en die ze kunnen bekogelen met humane wapens om hen, nu het nog kan, eindelijk uit de weg te ruimen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234