brusselmans column webBeeld Humo

columnHerman Brusselmans

Herman Brusselmans: ‘Je hoeft slechts even om je heen te kijken en je kunt niet anders dan besluiten: de meeste mensen deugen niet’

De korpschef van de Brusselse politie, Michel Goovaerts, wordt belaagd. Er zijn er die zeggen dat z'n agenten vorte racisten zijn, wier enige bezigheid bestaat uit pepperspray spuiten in de ogen van mensen met een donkere kleur. En er zijn er die zeggen dat z'n agenten veel te braaf zijn, aan nultolerantie moeten doen en de negers eens goed tegen hun kloten moeten schoppen. Goovaerts zegt dat hij geen fan is van nultolerantie, maar dat het tolereren van uitspattingen van betogers, demonstranten en professionele relschoppers evenmin een mogelijkheid is.

Het is een ingewikkelde zaak, temeer omdat, zoals Goovaerts beweert, mensen gebreken hebben en er bij die mensen ook agenten zitten. Hij geeft toe dat sommige dienders niet vies zijn van racisme, maar dat die, als ze betrapt worden, onmiddellijk een schorsing aan hun been krijgen. Aan de andere kant, zo vermeldt de korpschef, staan agenten dagelijks bloot aan agressie, beschimping, tot en met geweldpleging toe, en zijn ze daardoor vaak in de ban van onrust, angst en paniek, met de voorspelbare gevolgen: de vlucht naar voor. Oké, je zult als agent maar op de gevaarlijkste plekken van de stad moeten gaan patrouilleren, en daar ineens geconfronteerd worden met een bende gekken, die niks te verliezen heeft en die niet zal nalaten om de agenten, die ze per definitie ziet als vijanden, in de hoek te drijven. Maar, zo wordt geregeld bewezen, die gekken zijn niet zomaar gek geworden, die werden het nadat ze door de politie al ontelbare keren dreigend werden aangesproken, vernederd, onterecht opgepakt, geslagen en ronduit zwaar mishandeld. Omdat heel veel van deze betrokkenen personen zijn met een kleur die niet wit is, wordt het woord racisme niet zomaar van stal gehaald.

Overal ter wereld is men uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat hieraan paal en perk moet worden gesteld. In alle grote steden zijn er betogingen geweest, onder de noemer ‘Black Lives Matter’, en men wil dat, na duizenden en duizenden incidenten, maatregelen worden genomen die ervoor zorgen dat gekleurde individuen ook door de politie behandeld worden als mensen van vlees en bloed die gelijkwaardig zijn aan om het even welke andere mensen van vlees en bloed.

Er moet, kortom, een maatschappij komen die vrij is van iedere vorm van discriminatie. Zo'n maatschappij installeren, dat zal niet simpel zijn. Je zou in een pessimistische reflex kunnen zeggen: het zal onmogelijk blijken. Sommige stemmen roepen: George Floyd heeft voor de totale ommekeer gezorgd, en laten we hopen dat het zo is, maar er dient helaas aan getwijfeld te worden. George Floyd had vele voorgangers, die ook voor moeilijk in te tomen protest hebben gezorgd, maar wier status als onverantwoorde slachtoffers niet tot de nodige resultaten heeft geleid, want indien die status dat wel had gedaan, dan was George Floyd nog in leven.

Ik ben een negativist en geloof niet in de goedheid van de mens, wie die mens ook is. Ik wou dat ik dat geloof wél kon opbrengen, maar je hoeft slechts een paar minuten om je heen te kijken, hierbij geholpen door alle vormen van informatie die via duizend kanalen tot je kunnen doordringen, en je kunt niet anders dan besluiten: de meeste mensen deugen niet. Betekent dat, bijvoorbeeld, dat agenten die zwarte mensen bespuiten met pepperspray, hun van de matrak geven of hen vermoorden, altijd zullen bestaan? Ja, dat betekent het. Betekent het dat de slechte mens nooit zal leren van z'n fouten en nimmer een goede mens zal worden? Ja, dat betekent het. Betekent het dat zwarten, homo's, dompelaars, andersdenkenden, albino's en dwergen altijd de pineut zullen blijven? Ja, dat betekent het.

Het is niet simpel om met zo'n negatieve denkwereld in je kop door het leven te stappen. Het leidt ertoe dat je eigenlijk nooit op je gemak bent, dat je overal gevaar ziet, en dat je het verkiest om met de zogenaamde medemensen zo weinig mogelijk contact te zoeken. Het heeft tot gevolg dat je vaker dan je lief is vol woede, haat en onmacht zit. De woede en haat zijn gevolgen van de onmacht, niet omgekeerd. Is er nergens een sprankel hoop? Ja, desnoods in je eigen brein, waarin je continu de wortels probeert te planten van liefde, vriendschap, verdraagzaamheid en algeheel welbevinden. Met andere woorden: beeld je in dat je dansend over de aardbol loopt, schreeuwend: ‘Hoera! Alles is fantastisch!’ Maar beeld je het zo weinig mogelijk in, want anders word je opgesloten vanwege ongeneeslijke waanzin.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234