humoOpen Venster
‘Het aantal calorieën weegt veel te weinig door in de nutriscore’
Ik wil graag reageren op het artikel ‘Cola Zero een hogere score dan olijfolie? Hoe werkt de nutriscore nu precies en eten we er gezonder door?’ op humo.be. Ik keek al lang uit naar een artikel dat de nutriscore eens onder de loep neemt.
Het was de bedoeling om met een eenvoudige score de mensen in de richting van gezonde voeding te gidsen. Een eenvoudige score moet ook eenvoudig te gebruiken zijn. Als je die alleen kunt gebruiken om voedingswaren van eenzelfde categorie te vergelijken, dan heeft de nutriscore geen meerwaarde voor de consument.
Een nutriscore is nuttig als je keuzes wilt maken voor bijvoorbeeld de boterhamdoos van je kinderen: een bruine boterham (geen nutriscore!) met gerookte zalm (D) en eentje met een plakje kaas (D of E) of, wat ze liever zouden hebben, een zak chips (C of zelfs B als het tortillachips zijn) met mayonaise of ketchup (D)? Boterhammen met pure suiker (D!) zijn even goed of zelfs beter dan met charcuterie (D of E). De kinderen zullen juichen, maar je bent geen stap verder. De nutriscore zet mensen inderdaad op het verkeerde been.
De verdedigers lijken de man in de plaats van de bal te spelen en doen kritiek af als ‘dom, want je hebt niet begrepen hoe je de nutriscore moet gebruiken’, als ‘fake news’ en zelfs als ‘extreemrechtse praat’. Als zuivere suiker – is er iets slechter dan zuivere suiker eten? – niet eens een score E krijgt, en amandelpasta, een caloriebom van 630 kcalvper 100 gram of even calorierijk als mayonaise, een score A, dan is er toch iets serieus mis met het algoritme.
De verdedigers, en zeker de ontwikkelaars, zullen het niet toegeven, maar er is gewoon slecht werk afgeleverd. Het algoritme is publiek raadpleegbaar. Iedereen kan zien dat het geen schoonheidsprijs verdient en kan zelf de pijnpunten vaststellen, bijvoorbeeld dat het aantal calorieën veel te weinig doorweegt in de negatieve score.
Daarenboven is de nutriscore ook niet vrij van commerciële belangen. Had men geen uitzonderlijke draai gegeven aan het algoritme van kaas door eiwitten voor kazen uitzonderlijk wel in positieve zin mee te tellen, dan zouden alle kazen E scoren. Maar dat kun je in Frankrijk, waar de nutriscore ontwikkeld werd, natuurlijk niet maken.
Maak eerst iets dat bruikbaar is om eenvoudig verschillende voedingswaren met elkaar te vergelijken vooraleer dat goedbedoelde maar ondermaatse werk verplicht te maken. Ondertussen is de consument veel beter af met de voedingsdriehoek en de ingrediëntentabel op bewerkte voedingswaren.
Geert Willems, Heist-op-den-Berg.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: