Karl Vannieuwkerke Beeld Benny Proot
Karl VannieuwkerkeBeeld Benny Proot

‘Het belastinggeld voor de VRT dient niet om de portemonnee van schermgezichten rijkelijk te vullen’

Lezersbrief

De onthullingen over Karl Vannieuwkerke (Humo 4270), de commerce achter ‘Vive le vélo’ en de kruiperige houding van de VRT in die zaak tonen aan dat de openbare omroep niets heeft geleerd uit het vernietigende rapport van Audit Vlaanderen, het controlesysteem van de Vlaamse administratie, over de werking van enkele afdelingen van de openbare omroep.

Over dat rapport werd in oktober 2020 bericht. Het bracht diverse onregelmatigheden, grote en kleinere misstappen aan het licht: de wet op de openbare aanbesteding werd bijvoorbeeld niet nageleefd of omzeild, er was sprake van belangenvermenging rond contracten voor bepaalde medewerkers en met productiehuizen enzovoort.

En toch blijft de VRT belastinggeld onverantwoord over de balk gooien. Meerdere schermgezichten ontvangen een vergoeding die het dubbele bedraagt van pakweg het diensthoofd intense zorgen van een universitair ziekenhuis, en platte vriendjespolitiek blijft het programma-aanbod bepalen. Niet alleen het management van de VRT komt in aanmerking voor een brevet van onbekwaamheid, maar ook de passieve raad van bestuur en de bevoegde minister, Benjamin Dalle (CD&V).

Als belastingbetaler voel ik me bestolen. Belastinggeld dient voor de werking van taken eigen aan een overheid, zoals dat heet. Niet om de portemonnee van personen of bedrijven (productiehuizen) rijkelijk te vullen.

Het is dringend tijd om de maximale vergoeding van álle mensen die met belastinggeld worden betaald te beperken tot het loon van de Vlaamse minister-president. Waarop wachten de leden van het Vlaams Parlement om hun verantwoordelijkheid op te nemen?

Paul Kenis, Aalst

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234