null Beeld Humo
Beeld Humo

humoOpen Venster

‘Het blijft voor veel clerici moeilijk niet mild te zijn voor gewijde kinderlokkers'

Lezersbrief

Dat seks, in welke vorm dan ook, een zonde is, staat in de geboden van de katholieke kerk gebeiteld. Ook paus Franciscus zal daar niets aan veranderen.

Een puberale masturbatie was al voldoende om je eerste doodzonde te scoren. Maar seks in het huwelijk was niet beter. Als een kerkelijk gehuwd heterokoppel een kind wilde verwekken, was seks een zonde. Moeders moesten enkele weken na de bevalling een kerkgang doen, zodat ze na het kraambed gezuiverd werden van het kind dat – uiteraard – uit een zonde was geboren. Daarom ook moest de baby zo snel mogelijk gedoopt worden, om als een ‘kind van God’ door het leven te kunnen gaan.

Waarom de katholieke kerk de kunstmatige bevruchting niet promoot, blijft een raadsel. Daarvoor is tenminste geen seks nodig. En vooral zouden vele doodzonden vermeden worden.

Men kan vergoelijkend daartegen inbrengen dat het Vaticaans Concilie (1962-1965) de regels heeft versoepeld. Maar al wie seks bedrijft buiten het kerkelijk huwelijk, begaat nog altijd een doodzonde. En aangezien homo’s niet kerkelijk mogen huwen, blijven zij zondigen.

Toch is paus Franciscus mild: die zondaars voor de rechter slepen hoeft niet meer. Maar seks is en blijft in die context een zonde. Zij moeten in onthouding leven, maar dat krijg je tegenwoordig zelfs niet meer aan rabiate kloosterlingen verkocht.

Alleen als het over seks met kinderen gaat, is men er nog niet helemaal uit: in de praktijk blijft het voor heel wat clerici moeilijk niet mild te zijn voor gewijde kinderlokkers.

Volgens paus Franciscus mogen mensen met homofiele neigingen niet worden gemarginaliseerd in de kerk. Waarom hebben homo’s dan ‘seksuele neigingen’ en hetero’s ‘seksuele verlangens’? Wat heeft God toch geklungeld, toen Hij de mens seksueel heeft geschapen. Waarom heeft Hij gewoon niet aan klonen gedacht? Dan was seks niet nodig geweest. Zonde van de seks.

Rik Devillé, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234