null Beeld BELGA
Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘Het controleorgaan voor zwaar zorgbehoevenden schendt zelf alle regels’

Lezersbrief

Minister van Welzijn ­Hilde Crevits (CD&V) heeft ­inderdaad werk aan de winkel, zoals de titel boven het interview in Humo 4292 luidt. Haar ­agentschap Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) en het controleorgaan Mediwe hebben een resem regels ter ­bescherming van zwaar zorgbehoevenden overtreden, een groep waar het agentschap nochtans voor moet opkomen.

Mediwe zette vorig jaar het maandelijkse zorgbudget van 130 euro van mijn hoogbejaarde vader (85) stop. Zijn ziekenhuisopname en maandenlange revalidatie in een gespecialiseerde instelling heeft Mediwe omschreven als een ‘poging om de controles te ontlopen’ en werd zelfs een ‘weigering tot medewerking’. Dat gebeurde niet alleen geheel onterecht, maar vooral was het onwettig: wettelijke noch administratieve procedures bleken van tel.

Een beroepschrift dat – in tegenstelling tot de beslissingen van Mediwe en het agentschap – wel aan alle wettelijke voorschriften voldeed, mocht niet baten. Pas toen ik het kabinet van minister Crevits op de hoogte bracht, werd de ­beslissing tot stopzetting van het zorgbudget ongedaan gemaakt.

Het was volgens het agentschap een ‘spijtige samenloop van omstandigheden’, quod non. Ik besloot het er niet bij te laten. Ik stelde Mediwe in gebreke, diende een klacht in bij het agentschap en vroeg, op basis van de openbaarheid van bestuur, alle correspondentie op over het dossier.

Na grondig onderzoek blijkt dat Mediwe valsheid in geschrifte heeft gepleegd, maar ik heb van het agentschap geen enkele reactie gekregen.

Conclusie: een controleorgaan dat de minister heeft aangesteld om na te gaan of zwaar zorgbehoevenden aan alle wettelijke voorwaarden voldoen, schendt zelf alle regelgeving, en het agentschap VSB kijkt onbewogen toe. Werk aan de winkel!

Inge De Vriendt, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234