Beschuldigde Tony Baldassarre voor het hof van assisen in Antwerpen. Beeld BELGA
Beschuldigde Tony Baldassarre voor het hof van assisen in Antwerpen.Beeld BELGA

Open Venster

‘Het frustreert mij enorm dat criminelen en verdachten jarenlang onterecht een invaliditeitsuitkering genieten’

Lezersbrief

Ik volg wekelijks uit interesse de assisenzaken in de krant. Nu is er de aannemersmoord voor het assisenhof in Antwerpen. De beschuldigde is paracommando geweest en genoot jarenlang een invaliditeitsuitkering, terwijl hij in het zwart kon bijklussen bij een aannemer. Dat heb ik wel vaker gezien in assisenzaken of in ‘De rechtbank’ op Play4.

Bij mij wringt dat toch een beetje. Ikzelf heb me kapotgewerkt en ben al vijf keer aan mijn rug geopereerd. De laatste operatie is verkeerd afgelopen, waardoor ik nu chronische rugpijn heb met onherstelbare zenuwschade, die ook een invloed heeft op mijn darmstelsel. Ik moet om de zes maanden naar een controlearts van het ziekenfonds om aan een verhoor onderworpen te worden. Iedere zes maanden moet ik dezelfde vernedering ondergaan en word ik afgeblaft door een gefrustreerde arts die nog nooit van het begrip empathie gehoord heeft. (Is het toeval of niet: de enige controlearts die begrip toonde en empathisch was, was een vrouw.) Mijn chronische aandoening is voldoende gedocumenteerd en de medische fout is bewezen en vergoed door de verzekering. Toch ga ik telkens met een bang hart naar zo’n controlegesprek.

Twee jaar geleden heeft de controlearts mijn invaliditeitsuitkering stopgezet. Ik ben redelijk assertief en heb gevoel voor rechtvaardigheid en heb een proces aangespannen voor de arbeidsrechtbank. In eerste aanleg heb ik gelijk gekregen, maar de controlearts is uiteraard in beroep gegaan. Het frustreert mij dan ook enorm dat ik wekelijks in de krant of op tv criminelen en verdachten zie die jarenlang onterecht een invaliditeitsuitkering kunnen genieten.

Ikzelf en vele anderen zijn afhankelijk van de willekeur en het humeur van een controlearts om te krijgen waar wij recht op hebben. Ikzelf was assertief genoeg, maar ik veronderstel dat anderen gewoon over zich heen laten lopen. In het verleden heeft ‘Pano’ de wanpraktijken van het Fonds Medische Ongevallen aangeklaagd in een reportage. Misschien kunnen ze voor volgend seizoen eens onderzoek doen naar de wanpraktijken van de controleorganen bij de ziekenfondsen?

Björn Holderbeke, Bierbeek.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234