Open Venster
‘Het gaat altijd weer over seksualiteit, maar waar is de erotiek gebleven?’
Ik heb met nieuwsgierigheid het interview met Liesbet Stevens in Humo 4192 gelezen, in de hoop ook het begrip ‘erotiek’ te vinden in de bespreking van de relatie tussen vrouwen en mannen. Steeds opnieuw gaat het over seksualiteit in de media. In het middelbaar onderwijs wordt in seks en seksualiteit onderwezen, maar de begrippen eros en erotiek zijn de leerlingen veelal onbekend. Liesbet Stevens zegt: ‘We zijn seksuele wezens, daar kunnen we niet omheen.’ Met de ondertoon: ‘Helaas’?
Erotiek is veel meer dan seks en is verbonden met schoonheid, liefde, harmonie en blijheid, essentiële begrippen in de oude cultuur. Over de gewelddadige vernietiging van deze cultuur heeft Catherine Nixey het in ‘Eeuwen van duisternis – De christelijke vernietiging van de klassieke cultuur’ (2017). Onze westerse cultuur blijft maar met die historische ramp worstelen.
Zeer terecht moet alle geweld, van welke aard ook, bestreden en bestraft worden. Daders van grensoverschrijdend gedrag en plegers van flagrant machtsmisbruik moeten op gepaste wijze terechtgewezen worden. Maar als het gaat over de psychologische gevolgen van verkeerde seks en seksualiteit, is het ontbreken of de verdringing van erotiek een probleem van traditie, omgeving, opvoeding en onderwijs. Helaas, het begrip erotiek ontbreekt ook in dit interview, zoals trouwens in de hele discussie rond de #MeToo-beweging.
André Van der Beken, Gent.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: