null Beeld AFP
Beeld AFP

Open Venster

‘Het gaat om experimentele vaccins: verder onderzoek is nodig’

Lezersbrief

De oproep van Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, om het coronavaccin te verplichten voor het personeel in woonzorgcentra, is om verschillende redenen bedenkelijk. Ten eerste is op dit moment niet aangetoond dat het vaccin ook beschermt tegen verspreiding van het virus. Het is dus niet noodzakelijk zo dat het vaccin zal verhinderen dat men anderen besmet. Het tegenovergestelde is zelfs mogelijk: een studie uit 2018 over het griepvirus toonde aan dat gevaccineerden zes keer méér virale deeltjes uitademen. Iets om verder te onderzoeken dus.

Ten tweede, als de bewoners van de woonzorgcentra zelf gevaccineerd zijn en het vaccin zo goed werkt als de fabrikanten aangeven, dan zijn ze sowieso al beschermd tegen potentiële besmetting. Ten derde gaat het om nieuwe en eigenlijk vrij experimentele vaccins. Het is nog niet bekend of die vaccins misschien bijwerkingen geven op de langere termijn, aangezien de trials over een periode van slechts drie maanden liepen. De toestemming van het Europees Geneesmiddelenagentschap is dan ook voorwaardelijk, verder onderzoek is nodig. Zo zou men bijvoorbeeld de meldingen van plots overlijden na het vaccin verder moeten bestuderen. Uit het buitenland komen signalen dat dit (uitzonderlijk) ook voorvalt bij jongere personen, zoals bijvoorbeeld het geval van Gregory Michael, een 56-jarige arts uit Miami die na het coronavaccin plots een auto-immuunreactie kreeg tegen de eigen bloedplaatjes en daar na drie weken ook aan is overleden.

Het vaccin tegen de Mexicaanse griep werd destijds ook volledig veilig verklaard door de experts, maar uiteindelijk bleek na verloop van tijd dat het vaccin bij sommige mensen narcolepsie veroorzaakte, door een chronische auto-immuunreactie tegen de hersencellen die het slaap- en waakritme regelen. In heel Europa werden duizenden mensen het slachtoffer van deze levenslange, levens verwoestende handicap.

Dit zijn slechts enkele bedenkingen bij een verplicht coronavaccin, maar er zijn er nog veel meer. Het is niet iets waar we licht mogen overgaan met simplistische of eenzijdige beweringen.

Er zijn tijdens deze crisis al heel wat rechten en vrijheden op de helling komen te staan, maar laten we toch de grootst mogelijke omzichtigheid aan de dag leggen voor misschien wel het belangrijkste recht van allemaal: ons fundamenteel recht om te beslissen wat er met ons eigen lichaam gebeurt, welke medische handelingen men al dan niet wenst te ondergaan en welke risico’s men bereid is te accepteren.

Thomas Vermander, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234