null Beeld Mine Dalemans
Beeld Mine Dalemans

Open Venster

‘Het geel en zwart wordt nagenoeg overal binnengesmokkeld’

Lezersbrief

Net als lezer Guy Bervoets krijg ik een ongemakkelijk gevoel bij het nietsontziende nationalisme in het noorden van het land, dat allerlei middelen inzet om de Vlaming te manipuleren. De aanhangers van deze visie zijn alomtegenwoordig op sociale media, waardoor het lijkt alsof zij een overweldigende meerderheid vertegenwoordigen. Ik wel evenwel aanvullen dat wij ook op besmuikte manieren beïnvloed worden. Het geel en zwart wordt nagenoeg overal binnengesmokkeld: in decors, in briefpapier van de overheid, in het verkeer, in kleding, in de wielersport, tijdens scoutskampen in Wallonië…

Een aantal journalisten werkt ook mee om de nationalistische perceptie verkapt te promoten door steeds maar te herhalen dat de twee grootste partijen van ons land elkaar diep in de ogen moeten kijken en het dan voorstellen alsof er geen alternatieven bestaan voor een andere regeringsformatie. Ze gaan op zaterdag bij politici op ontbijt en kaarten via een omweg een nationalistisch agendapunt aan, dat vervolgens in elk nieuwsbericht aan bod komt. Zoals gisteren de kernuitstap bijvoorbeeld. Vanmorgen besprak men dan weer op de radio een boek over Oekraïne, waarbij men zei dat België veel gelijkenissen vertoont met dat land: meerdere talen en de ene groep die de andere onderdrukt. Vanzelfsprekend wordt Vlaanderen vereenzelvigd met de onderdrukte groep. Dat is enkel maar perceptie en zou net zo goed omgekeerd kunnen worden. Deze meer verborgen manieren om de nationalistische agenda te helpen realiseren zijn gevaarlijk omdat daar weinig mensen bij stilstaan.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234