null Beeld Geert Van de Velde
Beeld Geert Van de Velde

humoOpen Venster

‘Het interview met Ive Marx en Bea Cantillon is verplichte lectuur’

Lezersbrief

Naar aanleiding van het bijzonder boeiende interview met armoede-experts Ive Marx en Bea Cantillon in Humo 4290 wil ik speciaal hulde brengen aan die laatste. Mevrouw Cantillon is één van de grootste sociale wetenschappers van onze tijd en de meest toonaangevende expert op het gebied van armoede en sociale zekerheid. Heel jammer dat ze met pensioen moet. Hopelijk krijgt ze nog de kans om een rol van betekenis te spelen.

Eén van haar uitspraken in het interview is essentieel, maar dringt veel te weinig door bij zowel politici als klimaatactivisten: ‘Als we de armoede niet terugdringen, krijgen we de klimaatcrisis nooit opgelost.’ Met andere woorden: het moeilijke, maar noodzakelijke samengaan van ecologische en sociale rechtvaardigheid. Het is ronduit onbegrijpelijk waarom bewegingen als Youth for Climate en Extinction Rebellion daar niet meer aandacht aan besteden. Je kunt geen ecologisch paradijs bouwen op een sociaal kerkhof, en omgekeerd. Net die verstrengeling maakt deze mondiale problematiek zo complex, maar met simpele oplossingen en holle kreten komen we er niet. Laat staan met het beschadigen van kunst.

Mevrouw Cantillon benadrukt ook al decennia het immense belang van herverdeling en merkt volkomen terecht op dat de sociale zekerheid te weinig geld transfereert van de bovenkant naar de onderkant. Een aspect waar Ive Marx volgens mij onvoldoende oog voor heeft. Haar conclusie is even schrijnend als raak: ‘We herverdelen just niks.’ Waarom? Omdat onze politici nooit de moed zullen opbrengen om geld weg te halen bij hun kiezers, voor mensen die nooit voor hen zullen stemmen. Daar heeft professor Marx dan weer een punt. Verplichte (onderwijs)lectuur, dit interview.

Erik Vertriest, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234