#MeToo in studentenclubs. Beeld Humo
#MeToo in studentenclubs.Beeld Humo

humoOpen Venster

‘Het is belangrijk om jongeren, en dan vooral meisjes, al vroeg te leren hoe ze met ongewenst gedrag kunnen omgaan’

Lezersbrief

De wantoestanden bij studentendopen waarover in Humo 4284 wordt getuigd, zijn afschuwelijk. De (nog te zeldzame) maatregelen en afspraken van hogescholen en universiteiten, studentenkoepels enzovoort kunnen zeker helpen om ze in te perken, maar belangrijker is het om jongeren, en dan vooral meisjes, al vroeg te leren hoe ze met ongewenst gedrag kunnen omgaan.

Wat houdt dat zoal in? Dat we hun leren inzien wat voor hen onaangenaam en onaanvaardbaar is. En dat we hun zelfrespect, zelfvertrouwen en weerbaarheid trainen. (Dat is overigens ook essentieel bij gewénste lichamelijke contacten.)

Wat nog? We kunnen jongeren de methodes van daders en de effecten van groepsmentaliteit (‘Je bent een trut als je niet meedoet’) leren doorzien. We moeten ook duidelijk maken dat iemand ongewenst betasten of verkrachten een ernstig misdrijf is. Dat iemand dwingen om te drinken, iemand in koud water onderdompelen enzovoort neerkomt op het toedienen van slagen en verwondingen. Een studentenclub, een school of universiteit die de ogen sluit voor zulke misdrijven, is medeplichtig.

Scholen en universiteiten kunnen jonge mensen ook heel concrete manieren aanreiken om zichzelf te beschermen: zorg dat je niet dronken wordt; vraag enkele vriend(inn)en om erbij te zijn wanneer je wordt gedoopt en desnoods tussenbeide te komen; zorg dat je de namen van de schachtentemmers en de presidiumleden kent; vorm binnen je studentenclub een klein team om samen op te treden – preventief en als het uit de hand loopt.

Laat jullie niet doen, meisjes! Zíj zijn vies, jullie niet.

Jan Deckers, Gent

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234