null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het is een goede zaak dat de stemplicht wordt afgeschaft: dan worden politici gemotiveerd’

Lezersbrief

In tegenstelling tot lezer Georges Houtmeyers in Humo 4210 ben ik wel voorstander van het afschaffen van de stemplicht. Onze voorouders hebben inderdaad gevochten om het stemrecht te verkrijgen, wat een uitermate goede zaak is. Maar er is een wezenlijk verschil tussen het stemrecht en de stemplicht. Ik heb liever dat er mensen in het stemhokje staan omdat zij het belangrijk vinden dat ze een stem uitbrengen, dan dat ze daar moeten staan en dan maar een proteststem uitbrengen.

Bovendien weten veel burgers te weinig af van politiek. Op sociale media heb ik veel kritiek horen spuien over de zonnepanelensaga, waarbij dikwijls de slogan ‘Niet mijn regering’ viel. Daarmee werd dan de federale regering bedoeld, terwijl de heisa veroorzaakt werd door de Vlaamse regering.

Overigens is het een goede zaak dat de stemplicht afgeschaft zou worden, want dan worden politici gemotiveerd om moeite te doen om hun potentiële kiezers te overtuigen. Tot slot zou een verdere democratisering van ons land wenselijk zijn, want hoe schizofreen is het dat de helft van de bevolking niet eens op haar eigen premier kan stemmen (bijvoorbeeld als Vlaming op Charles Michel of Elio Di Rupo), als ze dat zouden willen.

Peter Poppe, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234