null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Het is hoog tijd dat het ingangsexamen voor arts en tandarts wordt herzien en dat de quota worden opgetrokken’

Lezersbrief

Geachte minister van Volksgezondheid,

Mijn dochter, die in 2021 is afgestudeerd in de richting Latijn-wiskunde aan een Leuvens college, heeft nu voor de tweede keer deelgenomen aan het ingangsexamen voor arts. Vorig jaar had ze één puntje te weinig op het onderdeel fysica, en hoewel ze gemiddeld een heel hoge score had, was ze niet geselecteerd.

Ze heeft een jaar biomedische wetenschappen gestudeerd en dacht dat het dit jaar wel zou lukken. Maar het examen bleek nog veel moeilijker dan dat van vorig jaar, en dan alle online-proefexamens die ze heeft afgelegd.

Waarom wordt dat examen zo extreem moeilijk gemaakt? Het lijkt wel of je een hogere studie in wiskunde, fysica of chemie achter de rug moet hebben om een kans op slagen te hebben. Ik snap wel dat er een selectie moet zijn, maar nu is er van enige realiteitszin geen sprake meer.

Willen we voor gezondheidsproblemen graag behandeld worden door wiskundige genieën? Naar mijn ervaring zijn wetenschapsnerds vaak niet de meest empathische mensen. Is empathie niet wat we belangrijk vinden als we sukkelen met onze gezondheid en waarop we onze behandelende arts beoordelen?

Het examen is zo moeilijk dat er te weinig mensen geselecteerd worden, maar het is al enkele jaren duidelijk dat er een tekort aan artsen en tandartsen is. Ik spreek uit ervaring, want ben zelf tandarts-specialist in de orthodontie en de situatie is echt dramatisch. Ik heb een wachttijd van een jaar voor nieuwe patiënten, en veel van mijn collega’s aanvaarden er zelfs geen meer. Bijna alle tandartsen die ik ken, verzuipen in het werk. We zitten figuurlijk op ons tandvlees en zijn een burn-out nabij. Voor huisartsen en geneesheer-specialisten is de situatie niet anders. Staken is niet aan ons besteed, maar eigenlijk zouden wij uit protest het werk moeten neerleggen, tot er naar ons wordt geluisterd.

Dat is toch niet aanvaardbaar in een land als België, zeker als er zoveel jongeren staan te trappelen om de studie van arts of tandarts aan te vangen? De tekorten zullen alleen maar groter worden, want pas afgestudeerde artsen en tandartsen die afstuderen, werken niet meer zoveel uren. Tezelfdertijd gaan er jaarlijks erg veel met pensioen.

Het is daarenboven ronduit schandalig dat er in Wallonië helemaal geen rekening wordt gehouden met een ingangsexamen of met quota! Bovendien kunnen artsen en tandartsen uit heel Europa hier wel zomaar een RIZIV-nummer krijgen en beginnen werken. Binnenkort zijn er bijna geen tandartsen of artsen meer die de Nederlandse taal machtig zijn. En dan zwijg ik nog over het soms minderwaardige opleidingsniveau in sommige landen.

Het is hoog tijd dat het ingangsexamen wordt herzien en dat de quota worden opgetrokken om de gezondheidszorg te kunnen blijven garanderen. Ik hoop op een bijsturing van de overheid, beter laat dan nooit.

Birgit Pelsmaekers, tandarts-specialist in de orthodontie, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234