null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het is niet te verwonderen dat zoveel mensen een egoïstische kijk op vrijheid hebben’

Lezersbrief

Ik begrijp volkomen het ongenoegen van veel mensen over sommige coronamaatregelen. Maar ik kan geen begrip opbrengen voor mensen die tegen vaccinaties zijn. Zonder vaccinatie zaten we met de zeer besmettelijke deltavariant al wekenlang in een totale lockdown en lag het aantal ziekenhuisopnames nog veel hoger. En hoe zou het komen dat het aantal besmettingen, in tegenstelling tot vorig jaar, nu veel hoger is in de lagere scholen dan in de secundaire scholen?

Dat, ondanks alle wetenschappelijke consensus over de werking en de veiligheid van de vaccins, veel antivaxers zich beroepen op één of andere obscure of verdwaalde ‘wetenschapper’ op het internet, is het zoveelste bewijs dat internet tegenwoordig meer een bron van desinformatie dan van informatie is.

Wat die veiligheid betreft: dan gebruiken de antivaxers ook best geen andere medicamenten, want er zijn maar zeer weinig medicamenten zo massaal getest en gecontroleerd als de coronavaccins.

Sommigen willen ook niet van het vaccin weten omdat het van de uitsluitend op winst beluste big pharma komt. Dan moeten zij ook maar hun computers, gsm’s, auto’s en veel andere producten wegdoen, want die worden ook niet bepaald gemaakt door liefdadigheidsorganisaties, maar wel door machtige bedrijven die maximale winst willen.

Als men echt tegen big pharma wil strijden, kan men beter eisen dat de coronavaccins publiek bezit worden, of nog beter: dat de grote farmaceutische bedrijven publiek bezit worden! Immers, veel medicamenten, waaronder ook de coronavaccins, worden nu al hoofdzakelijk ontwikkeld met overheidsgeld of in overheidsinstellingen.

Waar ik me nog het meest aan erger, is het misbruik van het woord ‘vrijheid’ door de tegenstanders van het Covid Safe Ticket en de vaccinatie. Hun vrijheid is de vrijheid van me, myself and I in plaats van een vrijheid die ingebed is in een maatschappij waar ook het ‘wij’ belangrijk is.

Het is niet te verwonderen dat in deze neoliberale maatschappij, en nog versterkt door de (a)sociale media, zoveel mensen die egoïstische kijk op vrijheid hebben. Was het immers niet Margaret Thatcher, het boegbeeld van het neoliberalisme in de jaren 80 van vorige eeuw, die zei: ‘Er bestaat niet zoiets als een maatschappij, er bestaan alleen individuen?’

Elke mens met ook maar een beetje burgerzin en maatschappelijke verantwoordelijkheid begrijpt echter dat je vrijheid eindigt op het moment dat je de vrijheid van anderen in gevaar brengt. Of mogen dronken mensen dan ook de vrijheid eisen om dronken met de auto te rijden?

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234