null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het is weinig zinvol om nog gascentrales te bouwen’

Lezersbrief

Ik heb enkele bedenkingen bij de discussie over de gascentrales. In het verleden hebben meerdere uitbaters al gascentrales stilgelegd wegens niet rendabel. Klimaatspecialisten wijzen er ook op dat we naar een nuluitstoot moeten om de klimaatverandering nog enigszins te kunnen tegengaan. Dan lijkt het weinig zinvol met gascentrales op de proppen te komen, die CO2 uitstoten.

Dat die uitstoot gecompenseerd zal worden doordat er meer elektrische wagens zullen rondrijden, is gebaseerd op een veronderstelling. Die auto’s zullen eerst de helft goedkoper moeten worden, want de modale burger kan zich die niet veroorloven. En de overheid zal ongetwijfeld een manier vinden om het verlies aan accijnzen op fossiele brandstoffen te compenseren. Bovendien veroorzaakt de productie van elektrische wagens ook CO2 en is het ver van zeker dat er voldoende grondstoffen zullen zijn voor de vervaardiging van onder andere de accu’s.

Zonder subsidies is het onwaarschijnlijk dat nieuwe gascentrales kunnen worden gebouwd. Het is evenmin erg waarschijnlijk dat de EU de bouw van gesubsidieerde gascentrales zal goedkeuren, wegens concurrentievervalsing.

We kunnen wel stroom invoeren, maar in Frankrijk wordt die veelal nucleair opgewekt, en in Duitsland zelfs nog met bruinkool of steenkool. Nederland zal zelf te weinig overschot hebben na de sluiting van vervuilende productie-eenheden. De invoer maakt ons bovendien afhankelijk van andere landen, die enkel zullen leveren als ze zelf geen risico op tekorten lopen.

Zowel de industrie als de individuele gebruiker wil zekerheid over de stroomlevering. Veronderstellingen zijn géén zekerheden.

M. Vermeir, Wijnegem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234