Open Venster

‘Het kapitalisme is tegengesteld aan de menselijke natuur’

Redactie

In het interview met Thomas Piketty in Humo 4146 citeert uw journalist meneer Marc De Vos van de denktank Itinera. Die neoliberale denktank is een creatie van en voor de grote bedrijven, bedoeld om onder het mom van ‘objectieve economische wetenschap’ het kapitalistische en patronale gedachtegoed zo ruim mogelijk te verspreiden. Dat volgens uw journalist Marc De Vos het mainstream economische denken in Vlaanderen vertegenwoordigt, is het zoveelste bewijs van de juistheid van de stelling van Karl Marx dat ‘de heersende ideeën in een maatschappij de ideeën van de heersende klasse zijn’. Kapitalistische waarden als inkomensongelijkheid gelijkstellen met de menselijke natuur is inderdaad een ideologische constructie. Als Marc De Vos duizend jaar eerder, tijdens de middeleeuwen, had geleefd, zou hij ongetwijfeld beweerd hebben dat de standenmaatschappij de door God gewilde orde was die overeenstemde met de menselijke natuur.

Het ‘schitterende ondernemersschap’ van miljardairs waar Marc De Vos het over heeft, betekent in zeer veel gevallen massale en vreselijke uitbuiting van werknemers. Denk maar aan de afschuwelijke werkomstandigheden bij Amazon, het bedrijf van Jef Bezos, de rijkste mens ter wereld. Of denk aan de Aziatische bedrijven die voor Apple of grote kledingmerken produceren. De uitspraak van de 19de-eeuwse Franse schrijver Victor Hugo, dat het paradijs van de rijken is gemaakt door de hel van de armen, blijft grotendeels waar. Als er hier en daar toch vooruitgang is geboekt, komt dat door de jarenlange strijd tegen die miljardairs en door het ingrijpen van de overheid.

Dat er zelfs in rijke landen als België een enorme toename is van het aantal mensen met een depressie, stress, psychosen of een burn-out, en dat meer en meer mensen de ratrace niet meer aankunnen, bewijst dat het kapitalisme net tegengesteld is aan de menselijke natuur! Als men echt iets zinnigs wil zeggen over die menselijke natuur, kan men beter het wetenschappelijk sterk onderbouwde boek ‘De supersamenwerker’ van PVDA-dokter Dirk Van Duppen lezen in plaats van naar mensen als Marc De Vos of Maarten Boudry te luisteren.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234