null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het komt erop neer dat Bart Somers een nieuwe sanctie heeft verzonnen voor werklozen: dakloosheid’

Lezersbrief

Wie wil weten waar Vlaanderen naartoe gaat als rechts-radicale elementen als Bart Somers (Open VLD) het woonbeleid bepalen, moet eens kijken naar Los Angeles: daar heerst nu een daklozencrisis, met scènes die zo uit een rampenfilm lijken te komen. Werklozen hebben geen andere optie meer dan op de stoep kamperen, en ook mensen met een job zijn dakloos.

Bart Somers vindt het ‘pervers’ dat mensen die al negen jaar in een sociale woning wonen en werkloos zijn, daar mogen blijven wonen. Wat pervers is, is zijn idee dat werkbekwame mensen na negen jaar uit hun sociale woning moeten worden gezet. Het getuigt van een totaal gebrek aan empathie en mededogen. Het komt erop neer dat Bart Somers een nieuwe sanctie heeft verzonnen voor werklozen: dakloosheid.

Dat kan ik makkelijk illustreren met een simpele rekensom, als een werkloze een woning moet huren op de privémarkt. De minimum­uitkering voor een werkloze bedraagt 1.197,56 euro, en de gemiddelde huurprijs voor een flat in Oostende, waar ik woon, bedraagt 692 euro. Gas en elektriciteit kosten minstens 250 euro per maand, dan heb je dus nog ongeveer 250 euro per maand over om menswaardig van te leven, wat onmogelijk is. En als de energieprijs hoger uitvalt, zoals nu het geval zal zijn, dreigt er helemaal niets meer over te blijven om van te leven. Mensen moeten dan kiezen tussen de huur betalen of eten kopen, en massale dakloosheid zal het gevolg zijn. Niemand zal nog een woning willen verhuren aan mensen met een uitkering. Verhuurders verwachten immers dat het maandelijkse inkomen van de huurder minimaal drie keer de huurprijs bedraagt.

Een langdurig werkloze die zich onder deze omstandigheden moet zien te redden, zal tevens tientallen uren dwangarbeid per maand moeten verrichten, eufemistisch gemeenschapsdienst genoemd, om zijn uitkering te behouden. Dat komt neer op het folteren van werklozen.

Er is maar één manier om te vermijden dat het in Vlaanderen zover komt als in Los Angeles. Mensen moeten ophouden te stemmen op rechts-radicale elementen met psychopathische trekken.

Kenny D’haeseleer, Oostende.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234