null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Het leger is niet rechtser dan de samenleving’

Lezersbrief

In het interview met defensieminister Ludivine Dedonder in Humo 4228 wordt geponeerd dat ‘het leger wellicht nog iets rechtser is dan de samenleving’. Waarop die uitspraak is gebaseerd, is echter onduidelijk. Of volstaat het dossier-Conings om een instelling een stempel te geven?

Laat het duidelijk zijn: ook bij defensie is er geen plaats voor extreem gedrag, of dat nu rechts, links of om het even welke vorm van extremisme is. Ga trouwens eens bij de bakker of de slager in de rij staan en maak een praatje met niet-militairen, of luister aan de toog naar wat men zoal uitkraamt. We zouden er veel beter aan doen om collectief extreem gedachtegoed in de maatschappij, en niet alleen bij defensie, ter discussie te stellen en ons daar publiekelijk tegen af te zetten.

Ter verdediging van de militaire gemeenschap moet men zich daarenboven afvragen of hun inzet in buitenlandse missies en hun inzet voor de interne veiligheid gedurende de voorbije jaren niet juist een teken is dat militairen vooral beschikbaar zijn om de maatschappij en hun medeburgers bij te staan. Rotte appels zijn er overal te vinden, maar gooi daarom de fruitmand niet weg!

Minister Dedonder heeft gelijk wanneer ze het probleem bij defensie niet wil banaliseren. Misschien moeten ministers van andere overheidsdiensten en werkgevers en hun organisaties dat ook eens doen? Met de Europese koepelorganisatie van militaire verenigingen en vakbonden, Euromil, hebben we de voorbije maanden alvast met succes de Europese campagne #WeAgainstExtremism gevoerd en het debat geopend.

Emmanuel Jacob, Hasselt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234