Marc Didden Beeld Humo
Marc DiddenBeeld Humo

ColumnMarc Didden

‘Het leven heeft me geleerd dat de maand april grimmig kan zijn. En mooi’

Marc Didden

‘April is de grimmigste maand, hij wekt / Seringen uit het dode land, vermengt / Herinneringen en verlangen, port / Lome wortels op met lenteregen. // De winter hield ons warm, hulde / De aarde in vergetele sneeuw, voedde / Een restje leven met verdorde knollen.’

Tot daar deze dienstmededeling van de dichter T.S. Eliot (1888-1965), in de aanhef tot zijn meesterwerk ‘The Waste Land’, voor ons gemak glorieus vertaald door Paul Claes. En wee de eindredacteurs en correctoren die Claes’ ‘vergetele sneeuw’ zouden willen ombouwen tot ‘vergeten sneeuw’, want dat zou akelig verkeerd zijn. Wat Eliot bedoelde en Claes begreep, is dat ‘forgetful’ niet ‘forgotten’ is.

En ja, het leven heeft me geleerd dat de maand april grimmig kan zijn. En mooi. Kersenbloesems. Asperges. Aardbeien. En als je er de juiste leeftijd voor hebt: een amour fou of twee, die zo verblindend kan werken dat je heelder dagen de schmalzigste aller schmalzige schlagers loopt te zingen, en wel Pat Boones ‘April Love’. In mijn geval – vroeger kon het nooit zoet genoeg zijn – sprak de versie van Connie Francis ook wel tot mijn verbeelding, en tot enkele meer concrete lichaamsdelen.

Maart kan er overigens ook inhakken. Via kleine stukjes in de betere kranten vernam ik dat kort na elkaar twee Franse reuzen hun Camembert gelaten hadden, met stille trom nog wel. Het gaat om de scenarist/toneelschrijver/romancier Jean-Claude Carrière (vooral bekend van zijn scheppende samenwerkingen met geniale regisseurs als Luis Buñuel en Peter Brook) en de allroundcineast, en allroundmens, Bertrand Tavernier.

Carrière en Tavernier: twee zeer getalenteerde en gecultiveerde oude, witte en bovendien heteroseksuele mannen, die meer dan één steen verlegd hebben in diverse rivieren. Stille helden van mij.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234