null Beeld Saskia Vanderstichele
Beeld Saskia Vanderstichele

Open Venster

‘Het lijkt erop dat u met uw commentaren zowel extreemlinks als extreemrechts wilt paaien, meneer Rousseau’

Lezersbrief

Geachte heer Conner Rousseau, nadat ik moe in mijn zetel was geploft na een dagje crisismanagement in de Brusselse kinderopvang, hoorde ik in het nieuws uw uitspraak over Molenbeek. Er ontsnapte mij een welgemeende ‘fuck you’, meneer Rousseau.

Ik werk als teamleader in twee kinderdagverblijven in Brussel. En in die hoedanigheid was ik ook twee jaar actief in Molenbeek, waar ik mijn begeleiders vol overgave in het Nederlands zag spelen en zingen met de kinderen. Uw uitspraak is voor al die toegewijde gemeenschapswerkers een slag in het gezicht. Een klein detail, mijn teams bestonden hoofdzakelijk uit Arabischsprekende begeleiders, die educatieve spelletjes in het Nederlands speelden, Nederlandstalige kinderliedjes zongen en gedurende de hele opvangtijd aan taalstimulatie deden in het Nederlands.

Om de ‘arabisering’ van gemeenten als Molenbeek tegen te gaan, stelt u voor om de kinderopvang verplicht te maken vanaf 6 maanden. U jatte zelfs ongegeneerd onze slogan over het belang van de eerste duizend dagen voor de ontwikkeling van een kind, om zo uw perverse voorstel rond verplichte kinderopvang verkoopbaar te maken.

Een nieuwsbericht in de marge van de storm waarin de kinderopvang is terechtgekomen, is u blijkbaar ontgaan: er staan meer dan zesduizend vacatures voor kinderbegeleiders open in Vlaanderen en Brussel, die zeer moeilijk ingevuld raken. Smeer uw benen dus maar in om het marshallplan dat de kinderopvangsector eist met 300 procent te steunen, als u uw verplichte kinderopvang gerealiseerd wilt zien.

En dat is slechts de beleidsmatige kant van de zaak. De emotionele kant gaat blijkbaar totaal aan u voorbij. Leef u even in in de wereld van een jonge moeder in Molenbeek. Zij kiest er vaak bewust voor om haar kind zelf op te vangen tot het naar school kan. Dan krijgt ze een brief van de overheid in de bus met een oproep om haar baby verplicht in te schrijven in de kinderopvang. Uw collega-voorzitter Joachim Coens tweette al in beleefde bewoordingen dat kinderopvang de vrije keuze van de ouders moet zijn en geen verplichting door de staat.

Het lijkt erop dat u met uw voorstellen en commentaren zowel extreemlinks als extreemrechts wilt paaien, meneer Rousseau. Hebt u ondertussen nog avances gekregen van de heer Van Grieken? Laat adviezen over de kinderopvang over aan politici die zelf kinderen hebben, en de geneugten en de lasten van het ouderschap zelf ten volle doorleefd hebben.

Ik ben diep geschokt over de beeldvorming over Molenbeek die u voedt met uw domme uitspraak. Molenbeek is geen getto. Het is een stukje Brussel waar diverse etnische groepen in harmonie samenleven. Hoe u de Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux – van uw Franstalige zusterpartij PS – schoffeert met uw respectloze commentaar over haar gemeente, is ook du jamais vu.

Kom eens langs bij ons kinderdagverblijf in de Europese wijk in hartje Brussel, meneer Rousseau. Onze kindjes worden er door blije ouders opgehaald met de woorden ‘I love yo so much’. In de omliggende straten hoor je meer Italiaans en Engels dan Frans of Nederlands. Hebt u daar ook het gevoel dat u niet meer in België bent, meneer Rousseau? Vast niet. Wie zijn pijlen op Molenbeek richt, is allicht niet van eurocentrisme gespaard.

Gisele Van Dessel, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234